pixabay.com
Krim

Krim predstavlja “pretnju” za Ukrajinu, smatra ukrajinski stručnjak, zamenik direktora Centra za vojna ispitivanja, konverziju i razoružanje Mihail Samus. 

Samus je na televiziji „Apostrof TV“ podsetio da je poluostrvo nazvano nepotopivi nosač aviona“. Prema njegovim rečima, „glavna pretnja sa Krima dolazi sa stanovišta upotrebe pomorskih snaga, avijacije i raketa“, s obzirom da se na poluostrvu navodno nalazi „oko 200 krstarećih raketa, uključujući i rakete dometa 2.500 kilometara sa nuklearnim bojevim glavama“.

On je takođe priznao da Rusija u ovom trenutku u potpunosti kontroliše Crno more, pa bi zato, navodno, u bilo kom trenutku mogla Ukrajini da blokira pristup moru, zbog čega bi Kijev trebalo da razvija svoje pomorske snage.

“Nažalost, mi faktički nemamo brodove u ukrajinskoj mornarici. Nakon što smo izgubili baze na Krimu, nije došlo ni do kakvih radikalnih koraka. Zapravo, tek su sada počele neke promene”, zaključio je Samus.

Samus je ranije više puta ukazivao na žalosno stanje ukrajinske flote. U martu prošle godine on je rekao da će Ukrajina moći da promeni odnos snaga u Crnom moru ako dobije otpisane američke brodove. Prema njegovim rečima, „polovna flota“ će biti uspeh za Kijev.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here