Kriminalcima sude ispočetka?!

0

 

Ona je agenciji Beta i televiziji B92 rekla i da Specijalnom sudu za organizovani kriminal nedostaje dvoje istražnih sudija, kojih je sada dvoje, a pre izbora svih sudija u Srbiji bilo ih je četvoro.

Maja Kovačević Tomić je rekla da, između ostalih, ispočetka počinju suđenja bivšem gradonačelniku Zrenjanina Goranu Kneževiću, na kojem je ona predsednica sudskog veća, grupi Siniše Stojčića, optuženoj za šverc cigareta, grupi Darka Ercega, optuženoj za šverc droge, optuženima za zloupotrebe u "Gradskoj čistoći Beograd", bivšem direktoru Savezne uprave carina Mihalju Kertesu.

"Više od 20 suđenja počeće ispočetka. Specijalni sud sada ima deset od potrebnih 12 sudija, formirano je tri od četiri tročlana sudska veća i zato postupci stoje ili počinju ispočetka", rekla je Kovačević Tomić.

Ona je kao primer navela suđenje takozvanoj stečajnoj mafiji, što je najobimniji predmet pred Specijalnim sudom, istakavši da početak ponovljenog suđenja nije zakazan jer nedostaje dvoje članova sudskog veća.

Kovačević Tomić je dodala da jedno od retkih suđenja koje neće ponovo početi jeste suđenje grupi Stanka Subotića Caneta, optuženoj za šverc cigareta.

 

Kako je navela, posle izbora svih sudija krajem prošle godine u Specijalnom sudu ostalo dvoje od 12 sudija koji su ranije sudili, dvoje je izabrano za sudije Specijalnog suda, a Visoki savet sudstva vratio je u Specijalni sud na godinu dana petoro sudija koji su izabrani za sudije viših sudova.

 

Kovačević Tomić, koja je izabrana za sudiju Vrhovnog kasacionog suda, vraćena je u Specijalni sud, kao i sudije Biljana Sinanović, Milena Rašić, Nada Zec, Dušan Vojnović, a sudija Gordana Pavlović delegirana je u Specijalni sud iz Apelacionog suda u Nišu.

 

U Specijalnom sudu su ostale sudije Vladimir Vučinić i Snežana Jovanović.
"Sudije nisu zainteresovane da sude u Specijalnom sudu, jer su predmeti veoma komplikovani i obimni, a sudije nisu spremne da se uhvate u koštac sa takvim predmetima", rekla je Kovačević Tomić.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here