Zoran Mirković
Tragovi hrvatskih zločina: Spomen-ploča u Uzdolju

Pomen za osmoro srpskih civila koje su hrvatske snage ubile na kućnom pragu 6. avgusta 1995. u Uzdolju kod Knina održan je u organizaciji Srpskog nacionalnog veća u tom selu u sastavu većinski srpske opštine Biskupija.

– Okupili smo se ovde, a okupljaćemo se i narednih dana na mestima u Hrvatskoj gde su počinjeni zločini za vreme i posle “Oluje” s ciljem da se ta zlodela ne zaborave, a krivci kazne. Svako ko misli da država može biti opravdanje za ovakve zločine i da sloboda može da se gradi ostavljajući takvu vrstu tragova iza sebe čini tešku grešku. Još više greši onaj ko misli da mir u zemlji može da se gradi tako što se zanemaruju ovakva stradanja i što se ne pokazuje empatija – istakao je predsednik Saveta SNV Milorad Pupovac.

Sećanje na “Oluju” zbog ovog i drugih ubistava nedužnih civila, kao i čitavog niza drugih događaja, ostavilo je velike traume većini Srba u opštini Biskupija, na čijem je čelu Milan Đurđević.

– “Oluja”, proslava te akcije i druge stvari stvaraju breme svima nama. Ljudima je teško. Ali, opet, kao i svi drugi ljudi, moramo da živimo. U svakodnevnim aktivnostima na ovom području živimo sasvim normalno, kako mi međusobno, tako i sa hrvatskim narodom – kaže Đurđević za “Vesti”.

On ističe da je na dan obeležavanja “Oluje” svim Srbima u Uzdolju i uopšte u Krajini veoma teško jer se sećaju stradanja kroz koje su prošli pre 25 godina, od kojeg rane ne zaceljuju.

– Morali smo otići od svojih kuća, mnogi su tu stradali, a mnogi ostali bez svojih najmilijih. Onda je lako da svako shvati kako se ljudi ovde osećaju u tom trenutku – kaže Đurđević.

Na pitanje da li očekuje unapređenje položaja Srba i kažnjavanje odgovornih za zločine poput ovog u Uzdolju, gde je ubijeno osmoro ljudi, Đurđević kaže:

– Predstavnici srpske zajednice i Boris Milošević su time što je on prisustvovao proslavi “Oluje” u Kninu podneli vrhunsku žrtvu. Mi više nemamo šta da podnesemo – konstatuje predsednik opštine Biskupija.

Ipak, očekuje da posle svega dođe do nekih pomaka jer je mnogo otvorenih pitanja, počev od imovinsko-pravnih odnosa preko priznanja radnog staža do dvojezičnosti.

– Milošević je istakao da je njegov odlazak na proslavu “Oluje” zalog za budućnost. Iako smo mi ovde to teško prihvatili, nadam se da ćemo neke rezultate postići i rešiti ono što Srbe ovde tišti – poručuje Đurđević.

Srbi napadnuti prošlog leta

Zločini bez kazne, počinjeni u avgustu 1995. godine na širem području Knina, gde su pripadnici HOS i hrvatske specijalne policije likvidirali najmanje 40 staraca srpske nacionalnosti, predstavljaju veliki problem jer mnogi misle da i duže od dve decenije posle rata mogu da napadaju Srbe kad im se prohte. Tako su upravo Srbe iz Uzdolja hrvatski ekstremisti prošlog leta pretukli samo zato što su gledeali utakmicu Crvene zvezde u kafiću, koji je u pohodu huligana demoliran.