“Dok god Crnu Goru u svetu bude predstavljao aktuelni predsednik Milo Đukanović, država i njeni građani će trpeti veliku štetu, koju će pratiti kontinuirani osećaj moralne nelagode”, saopšteno je iz kabineta predsednika Vlade Zdravka Krivokapića.

Iz kabineta premijera su, između ostalog, uputili pitanje poslanicima Demokratske partije socijalista (DPS), a nakon njihovih nedavnih reagovanja, koliko još kompanija i trastova koje „postoje samo na papiru” ima predsednik Đukanović.

– Nakon što su Vanja Ćalović Marković i Istraživački centar MANS-a obznanili da su predsednik Đukanović i njegov sin skrivali vlasništvo u više od pet država, posredstvom različitih trastova i ofšor kompanija, crnogorska javnost je bila privremeno zatrpana izlivima masovne panike funkcionera DPS-a, koji su po principu tastera, aktivirani da kroz hiperprodukciju tvitova i izjava, pisanih po kalupu, pokušaju odbraniti neodbranjivo. Razumemo paniku, ali ne razumemo logiku onih apologeta koje smatraju da se brojem izjava mogu prikriti tragovi bruke i kriminalnih delatnosti njihovog šefa – navodi se u saopštenju iz Krivokapićevog kabineta.

Kazali su kako bi bilo korisno da funkcioneri DPS-a, pošto se “ne usuđuju da racionalno objasne” argumentaciju kojom “pokušavaju odbraniti neodbranjivo”, zajedno sa “svojim nalogodavcem” odgovore javnosti na nekoliko pitanja.

– Još koliko kompanija i trastova koje „postoje samo na papiru” ima predsednik Đukanović? Pre dve godine nas je uvjeravao da ih uopšte nema, da bi na koncu priznao postojanje samo jedne (Vagor Investment) i to na Kipru, koja takođe “nije poslovala”. Koliko košta šezdeset minuta (jedan sat) pravnih usluga advokatskih kancelarija Čarls Mia Limited ili ALGOCAL? To bi gospodin Đukanović morao znati; Šta je svrha ovako kompleksne šeme kompanija, ovolikog broja posrednika i čemu plaćanje enormnih advokatskih usluga za trastove i kompanije koje ‘nikada nisu poslovale’?”

– Da li zaista mislite da je bilo ko, zdravorazuman i racionalan, poverovao u vašu manipulaciju da je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, sa partnerima iz 117 zemalja, odlučio da objavi bazu podataka od skoro 12 miliona dokumenata (!) samo da bi ‘fabrikovao aferu’ protiv vašeg šefa? I da u tom ‘fabrikovanju’ učestvuju renomirani svetski mediji kao što su BBC, Mond, Vašington Post, Gardijan, Espreso, koji od juče intenzivno pišu o sramotnim ofšor avanturama vašeg čelnika – navodi se u saopštenju.

Da su predstavnici DPS-a, kako se dodaje, bili “ovoliko agilni u odbrani državnih interesa, umesto ličnih”, Crna Gora bi već danas bila punopravna članica Evropske unije, sa nezavisnim institucijama i razvijenom ekonomijom.

– Nasuprot tome, pod krinkom odbrane državnih interesa i nacionalnih prava, vi ste juče, kao i onog dana na Cetinju, i u mnogim prilikama ranije, zapravo branili kriminalnu hobotnicu jednog čoveka i njegove porodice. I to je najtužnija činjenica vaših političkih karijera i bilansa. Gospodin Đukanović i njegovi partijski protektori moraju imati na umu da se ekonomski zločini nad ovom zemljom ne zaboravljaju i ne zastarevaju: zajmovi koje je porodična banka davala organizovanom kriminalu, prodaja vrednih akcija Elektroprivrede i zakoni koji su usvajani, da bi se spasila ista ta banka, zbog kredita koji nikada nisu vraćeni.

Iz kabineta premijera poručili su da će na to konstatno podsećati dok se, “do poslednjeg evra”, ne obeštete svi crnogorski građani i državni budžet.

– Na isti način, dok se Tužilaštvo ne oslobodi partijskog uticaja bivšeg režima, svi akteri domaće i međunarodne scene, trebaju imati na umu da je aktuelni predsednik Crne Gore – kompromitovana ličnost. Dok nas god takva osoba bude predstavljala u svetu, država Crna Gora i njeni građani će trpeti veliku štetu, koju će pratiti kontinuirani osećaj moralne nelagode – zaključuje se u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here