EPA-EFE/Boris Pejović
Zdravko Krivokapić

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je da će se naredne sedmice analizirati situacija prilikom ustoličenja mitropolita Joanikija i demonstracija na Cetinju i poručio da “niko neće biti pošteđen”.

Prema crnogorskim medijima, Krivokapić je u poslednjem trenutku odustao od objave da će pokrenuti proceduru za smenu ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina, zbog oklevanja da raščiste barikade oko Cetinja.

– U komandnom lancu (MUP) tokom narednih sedam dana biće preispitan čin svakog pojedinca koji je nešto uradio ili propustio da učini. Niko neće biti pošteđen, bez obzira na funkciju i koja ga politička partija štiti – odlučno je rekao Krivokapić.

On je optužio sektor bezbednosti za pasivnost iako su procene Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) i Uprave policije (UP) govorile da je reč o visokorizičnom događaju sa moguće nesagledivim posledicama.

– Scenario policije bio je da dođu do barikada i da će potom morati da se vrate ili idu peške do Cetinja. Patrijarh Porfirije na to je bio spreman i u 6.30 ujutro rekao je da ga niko neće sprečiti da ode na Cetinje i peške ako treba. Neki nisu uzeli u obzir ozbiljnost te poruke, pa ni to nije bilo dovoljno da se razradi bilo kakav plan – ispričao je Krivokapić.

Ništa preko kolena

Prema premijerovim rečima, prelomni trenutak se desio u 4.30 ujutro kada je rekao da i on ide na Cetinje po svaku cenu i da ga ne interesuje ko će da ga štiti.

– Moj život ne vredi ni pare ako bi Crna Gora bila uvedena u građanski rat. Rekao sam da idem helikopterom na Cetinje sa patrijarhom i mitropolitom. Tek tada je Uprava policije, ali samo jedan njen deo, pokazala jedinstveno delovanje komandnog sistema. Do 11 sati nije bilo nade da će se nešto promeniti, a tada je posao prepušten profesionalcima – ispričao je Krivokapić i ponovio da će u narednih sedam dana biti preispitana odgovornost svakog pojedinca, kako ne bi donosio odluke preko kolena.

Curenje informacija

Premijer je ocenio da su svi prilikom ustoličenja mitropolita Joanikija želeli da vide silu i da se na nju odgovori adekvatno, ali da se to nije desilo, čime su propali planovi onih stratega koji su Crnu Goru za 30 godina doveli u ovakvo stanje. Prema Krivokapićevim rečima, “ti stratezi imali informacije o tome što se sprema na Cetinju iz Uprave policije”.

– Sumnjam da u sektoru bezbednosti postoje dva sistema. To znam od oktobra 2020. godine i tragam gde se nalazi, ali nemamo tehnologiju koja to može da uradi – ukazao je Krivokapić na postojanje krtica bivšeg režima u bezbednosti.

On je poručio da ga ne interesuje da li će sutra biti premijer i da je jedino bitno da Crna Gora bude preobražena.

Srbija nije pretnja

Premijer je odbacio medijske spekulacije da su ga ambasadori Kvinte (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija) ubedili da odustane od smena u MUP-u. On je rekao i da Crnu Goru ne ugrožava Srbija niti koja druga država.

– Nikakvog uticaja nije bilo sa strane. Ovo je projekat koji su radile isključivo osobe iz Crne Gore i mi koji smo sačuvali mir – kazao je Krivokapić.

Patrijarh na nišanu

Potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović najavio je istragu o svim bezbednosnim pretnjama po mitropolita Joanikija i patrijarha Porfirija, a neki detalji su već otkriveni.

Na dan ustoličenja Nikšićka policija u mercedesu pronašla je oružje, drogu, palicu, metalne boks sprejeve i zaštitne maske. Privedena su četvorica putnika koja su izjavila da su se uputila na Cetinje kako bi sprečila ustoličenje.

Takođe, podgorički komunalni policajac P. Đ. uhapšen je na Cetinju sa gas maskama, palicama i startnim pištoljem. Sa njim je bio i I. R. (24), zaposlen u Tržnicama i pijacama. Oni su iznajmili sobu i spremali napad na policiju.

Policija je upala i u zgradu Službe zaštite i sapasavanja u Podgorici, gde je zaplenila i počela prebrojavanje gas maski, hemijskih sredstava i opreme, jer se sumnja da je deo završio kod učesnika nereda na Cetinju.

Šef Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore Miodrag Bešović saopštio je da su dvojica pilota helikoptera odbili da lete pod izgovorom da ne postoje uslovi i da su protiv njih preduzete sve pravne radnje u skladu sa zakonom. Njihovo odbijanje bio je razlog što su mitropolit i patrijarh na Cetinje prevezeni helikopterom Vojske Crne Gore.

Šuplje i pravosuđe

Krivokapić je potvrdio da je on naložio hapšenje Veselina Veljovića, bivšeg direktora policije, a sada savetnika Mila Đukanovića, kada je na televiziji video njegovu ulogu u deomonstracijama na Cetinju.

– Rekao sam direktoru policije da je to neprimereno i da to građani gledaju, te da ne možemo više da se pravimo da mi ne vidimo – ispričao je crnogorski premijer.

Međutim, pokazalo se da je i pravosuđe problematično, pošto je sudija Osnovnog suda u Cetinju Borko Lončar odbio zahtev tužilaštva da odredi pritvor Veljoviću, koji je pozivao policajce da promene stranu i govorio im da je on njihov komandant, a potom nasrnuo na kordon. Krivokapić je ocenio da je pravosuđe jedina još potpuno zarobljena institucija u Crnoj Gori. Demokratski front, koji čini vladajuću koaliciju uz stranke Alekse Bečića i Dritana Abazovića takođe zaključuje da je deo državnog aparata i dalje čvrsto spregnut sa DPS-om i da se mora temeljno očistiti to leglo kriminala, nasilja i korupcije.

Služba uz dečji smeh

Mitropolit Joanikije u Cetinjskom manastiru održao je prvu službu nakon ustoličenja. Bilo je potpuno mirno oko manastira u kom mitropolit živi i obavlja službu već 10 meseci bez problema, ako se izuzmu neredi u vezi sa njegovim ustoličenjem.

Mitropolit se uoči službe ispred manastira sreo sa ženama koje su u Cetinjski manastir dovele razdraganu decu. Najmlađi među njima zove se Njegoš, što je iznenadilo i obradovalo mitropolita.

– I ovde su počeli da daju ime Njegoš? To su do sada samo na Romaniji činili – rekao je mitropolit kroz smeh.

Pokazali ste neustrašivost

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril čestitao je ustoličenje mitropolitu Joanikuju.

“Postupak srpskog patrijarha koji je, uprkos spoljnim pritiscima i pretnjama, ustoličio mitropolita Joanikija na istorijski i slavni presto na Cetinju, pokazao je njegovu neustrašivost i odlučnost. Sada ste Vi (mitropolit Joanikije), kao i Njegova svetost (patrijarh Porfirije), na delu pokazali odanost Hristovoj reči da dobri pastir polaže svoj život za stado”, napisao je u čestitci poglavar RPC.

On je podsetio da je tokom vekova pravoslavlje u Crnoj Gori u najtežim okolnostima ratova, verskih sukoba i surovih progona, očuvalo čvrstinu i čistotu vere.

“Siguran sam da ćete na prestolu vaših slavnih i svetih prethodnika biti njihov dostojni naslednik, snažna luča pastvi, koja je zajedno sa vama pokazala postojanost u odbrani otačkih svetinja, pravoslavne vere i kanonskog crkvenog ustrojstva”, naglasio je patrijarh Kiril.