EPA/Boris Pejović
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić zatražio je ostavku i pokrenuo postupak smene ministra pravde Vladimira Leposavića zbog stavova o Srebrenici.

Leposavić je ranije izjavio da će priznati da je u Srebrenici počinjen zločina genocida “kada se to nedvosmisleno utvrdi” i osporio je legitimitet suda u Hagu gde je suđeno za Srebrenicu.

Krivokapić je rekao da je tražio ostavku Leposavića, a potom pokrenuo zakonsku proceduru razrešenja. Krivokapić kaže da je poslao poruku Leposaviću “da treba sam da se vadi iz onoga što je zakuvao” smatrajući da će njegova izjava biti takva da može da amortizuje ono što je rečeno.

– Izjava je ostala na istom fonu i nisam sebi mogao dopustiti taj luksuz nego sam reagovao u ime Vlade i kazao ono što je činjenica – da je Skupština 2009. donela odluku kojom se potvrđuje rezolucija. Ministar Leposavić je i na to ostao imun. Jeste, tražio sam ostavku jer smatram da je to najbolji način da ličnim činom pokažemo svoju odgovornost. Pošto je Leposavić ostao dosledan svom stavu doneo sam tešku odluku – predlog o razrešenju člana Vlade na osnovu člana 105, stav tri Ustava Crne Gore, u ovom slučaju ministra Leposavića – kazao je Krivokapić u vanrednom obraćanju javnosti.

Crnogorski premijer je posebno podvukao to što je Leposavić ministar pravde.

– Da je to uradio ministar poljoprivrede ja bih rekao uradio je iz neznanja. Ali on je ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava. Za taj nivo kompetencije je nedopustivo da ministar pravde iznosi svoje privatne stavove. Ničija biografija ne može biti opravdanje za bilo kakve aktivnosti. Samo dela svedoče o nama – poručio je Krivokapić.

Krivokapić je dodao da je “ovo pokušaj rušenja vlade iznutra” i da “na tome radi i deo vladajućih partija i DPS zdušno, a još osećam pipke hobotnice”, kazao je premijer. Dodao je i da se “stvaraju dva ultra bloka – jedan ultrasrpski a drugi ultra komitsko-patriotski” i pozvao na pomirenje u Crnoj Gori.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here