EPA
Zdravko Krivokapić

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić izbegao je da u četvrtak u Beogradu s patrijarhom srpskim Porfirijem parafira Temeljni ugovor kojim se reguliše i štiti pravni status SPC, ali će mu teško poći za rukom da ga ne potpiše kod kuće.

Najveća grupacija vladajuće koalicije, Demokratski front, uslovila je podršku Krivokapićevoj vladi usvajanjem ovog ugovora, ugledni rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović poručio je da je SPC i dalje diskriminisana kao u vreme režima DPS-a, a na ustoličenje novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija stiže lično patrijarh srpski, Njegova svetost gospodin Porfirije, sa mnoštvom vladika.

Da podsetimo, status SPC regulisan Temeljnim ugovorom bio je cilj narodnih litija koje su dovele Krivokapića na vlast, kako se ne bi ponovio pokušaj otimačine svetinja propalog režima DPS-a Mila Đukanovića. Međutim, umesto da potpiše kako je obećao i kako je bilo dogovoreno, Krivokapić je u Beogradu izneo niz izgovora. Pritom je svojim biračima i građanima Crne Gore poručio da je samo hteo da podrži izbor vladike Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog. Međutim, sam Joanikije tražio je da crnogorski premijer potpiše i da se ne meša u izbor koji je u nadležnosti Svetog arhijerejskog sabora SPC.

Doček za mitropolita

U Crnoj Gori narod s velikim nestrpljenjem očekuje povratak mitropolita Joanikija, koji je nasledio svog prethodnika Amfilohija na tronu Svetog Petra Cetinjskog. A bili su prijatelji i saborci na čelu velikih narodnih litija. Saborni hram Vaskrsenja Hristovog u Podgorici morao je da saopšti narodu da se ne okupljaju za doček i da još nije izvesno kada će mitropolit Joanikije stići. On je u Beogradu obišao grob blaženopočivšeg patrijarha Pavla, koji ga je rukopoložio za episkopa 1999. godine, a nezvanično se pronosilo da će potom posetiti manastir Đurđevi stupovi, zadužbinu Stefana Nemanje kod Novog Pazara i sedište Eparhije budimljansko-nikšićke. Mnogi su tumačili kako tim činom želi da pošalje jasnu političku poruku pred dolazak na Cetinje.

Politička bitka

Za to vreme u Crnoj Gori buknula je politička bitka s ciljem da se Krivokapić prinudi da potpiše šta je obećao.

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić izjavio je da je Krivokapić izgubio poverenje ove grupacije i da nema više njegovu podršku. On je naveo sugerisao Krivokapiću da zatraži oproštaj od patrijarha Porfirija i mitropolita Joanikija i da što pre ispuni obećanje.

– Premijer nije ispunio očekivanja kako crkvenih krugova koji su ga predložili za nosioca liste, ali i građana koji su glasali za smenu vlasti. Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i SPC usaglašen je početkom aprila i odbijanjem potpisivanja napravljen je težak skandal – rekao je Mandić.

Sporan i popis

Mandić je rekao i da Krivokapićeva vlada pokušava da izbegne popis stanovništva, dok vodi katastrofalnu ekonomsku politiku. Naime, predstojeći popis stanovništva bio je jedan od ciljeva vladajuće koalicije, pošto bi se ljudi prvi put izjašnjavali bez ucena i pritisaka DPS-a, ali i bez prepravljanja rezultata. Očekuje se da će se pokazati kako Srba u Crnoj Gori ima značajno više od zvaničnih 28,73 odsto s popisa 2011. godine.

Mudri poglavar SPC

Miotropolit Joanikije izabran je, jednoglasno, aklamacijom prisutnih članova Svetog arhijerejskog sinoda. U Crnoj Gori mediji komentarišu da je to bila i potvrda mudrosti i autoriteta patrijarha Porfirija čija su taktičnost i diplomatsko umeće odigrali ključnu ulogu u prevazilaženju razlika, a naročito razumevanjem trenutka u kom se nalaze SPC i njeni vernici u Crnoj Gori usled izbegavanja novih vlasti da potpišu ugovor.

Problemi ni oko čega

Drugačiji stav imaju lideri drugih stranaka vladajuće crnogorske koalicije Dritan Abazović i predsednik skupštine Aleksa Bečić, koji su uredno čestitali izbor mitropolitu Joanikiju, kao i novom episkopu budimljansko-nikšićkom Metodiju. Dritan Abazović je rekao da nema problem s tim da ugovor sa SPC bude potpisan.

– Ali, to ne možemo da uradimo na brzinu ako hoćemo kvalitet. Da budem vrlo jasan, interesi države moraju biti u potpunosti zaštićeni, Crnu Goru niko neće ponižavati – rekao je Abazović.

Istovremeno, Bečić preko stranke tvrdi da tekst ugovora nije ni video.

“U više navrata smo naglasili da nam je prihvatljivo sve ono što premijer, odnosno vlada u celini usaglasi sa Crkvom”, ističe se u saopštenju Bečićeve partije.

Međutim, drugi lider DF-a, Milan Knežević, kaže da je siguran da su obojica pročitali ugovor, pošto se Krivokapić u beogradskoj Patrijaršiji pravdao da trpi veliki pritisak Abazovića i Bečića da ne potpiše.

Nastavak diskriminacije

Oglasio se i rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović, veoma uticajna figura u Crnoj Gori. On je istakao da se nepostizanjem ugovora između Crne Gore i SPC nastavlja se diskriminacija Crkve, koja traje već godinama.

Otac Gojko je ipak ocenio da je aktuelna crnogorska vlada spremna da potpiše Temeljni ugovor sa SPC.

– Činjenica jeste da nas nedostatak ugovora između države Crne Gore i SPC uvodi u zonu diskriminacije koja traje deceniju… Ali, koliko možemo da razumemo iz saopštenja i iz onoga što su iskazi predstavnika vlade Crne Gore, oni su spremni da potpišu taj ugovor i na tome se radi. Maltene smo došli do nekoliko koraka pred finalizaciju toga čina – rekao je Perović i dodao da je SPC pokazala spremnost da taj ugovor potpiše i da veruje da će se u najskorijoj budućnosti pokazati kako više nema prostora za diskriminaciju SPC u Crnoj Gori.

On je naglasio da još nema tačnog datuma kada će mitropolit biti ustoličen i istakao da to određuje Sinod SPC.

– Procedura nam je poznata, Njegova svetost patrijarh srpski, gospodin Porfirije, kako to nalažu crkveni običaj i pravila, uvešće u tron cetinjskih mitropolita Joanikija. To će da se desi, kako praksa nalaže, u neko najskorije vreme, kada to odredi Sveti arhijerejski Sinod SPC – objasnio je otac Gojko i dodao da je reč o vekovnom običaju.

DPS se boji mitropolita

Nezadovoljan je i DPS Mila Đukanovića, ali izborom mitropolita Joanikija. Poslanica ove partije Draginja Vuksanović Stanković objavila je na Tviteru niz besmislica na čijim krilima su posle tri decenije izgubili vlast prošle godine.

“Ponovo je beogradska Patrijaršija, sada pod kontrolom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, izabrala mitropolita Crnogorsko-primorske mitropolije SPC.” Ona je mitropolita Joanikija nazvala “vernim protagonistom svetosavskog klero-nacionalizma” i “revnosnim izvršiocem ideologije protiv nezavisne, građanske, sekularne i evropske Crne Gore.” Iz toga je zaključila da je izbor Joanikija potvrda da Beograd gleda na Crnu Goru kao svoju koloniju, ali da će se odbraniti od novog velikosrpskog ataka”.