EPA/Boris Pejović
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić

Zahtev premijera Zdravka Krivokapića za smenu ministra pravde Vladimira Leposavića zbog izjave o Srebrenici, za koji vladajuca većina neće glasati, uveo je Crnu Goru u najveću krizu vlasti od prošlogodišnjih avgustovskih izbora, ocena je političara i stručnjaka.

Advokat i bivši ministar pravde Dragan Šoć ocenio je da ne postoji rasplet u vezi sa smenom ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Leposavića, ako do nje uopšte i dođe, koji bi bio povoljan za premijera Krivokapića i njegovu vladu.

Šoć je za Dan rekao da je očigledno da premijer za smenu ministra Leposavića nema podršku one grupacije koja podržava vladu.

– A s druge strane, ako povuče taj predlog to bi podrilo njegov legitimitet kao premijera. Bilo koja varijanta nije dobra i ovo nije nimalo prijatna politička situacija za vladu – kazao je Šoć.

Pojašnjava da predsednik parlamenta Aleksa Bečić odlučuje kada će tačka za razrešenje biti na dnevnom redu.

Kako je istakao, ukoliko ministar Leposavić bude smenjen, a parlament ne podrži izbor novog kandidata, u tom slučaju upražnjeno mesto pokrivao bi neko od ministara ili premijer.

Krivokapić je dostavio juče Skupštini predlog za razrešenje Leposavića, a u obrazloženju navodi da je da je ministrovo javno delovanje od izbora na funkciju 4. decembra odstupalo od zvaničnih stavova vlade i Sporazuma lidera tri pobedničke koalicije iz septembra prošle godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here