Tanjug
Ana Brnabić

Pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković se obraća javnosti:

“I dalje imamo veliki broj teško bolesnih, zdravstveni sistem je preopterećen”.

“Večeras bi trebalo da stigne prvi kontigent iz Kovaks programa, očekuje se 56.000 doza AstraZeneke. Sledeće nedelje još pola miliona kineske i 106.000 Fajzerove vakcine”.

– Od ponedeljka će moći samo da rade oni objekti koji imaju mogućnost rada na otvorenom, pod uslovima koje ćemo tačno i precizno definisati tokom vikenda, a u nedelju najkasnije obelodaniti. Razmotrićemo koliko će građana biti dozvoljeno da bude u bašti. Zabrna rada ugostiteljskim objektima u zatvorenom i dalje ostaje na snazi. Druga mera, od ponedeljka će se radno vreme svih objekata produžiti na 22 sata, rad tržnih centara ćemo razmatrati tokom vikenda i početkom naredne nedelje da se i oni uključe u rad – rekao je Zoran Gojković.

– Niko u Srbiji neće moći da uđe bez PCR testa ili potvrde o vakcinaciji, biće pooštrene kontrole na granici – rekao je on.

Podsetimo, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je novu sednicu Kriznog štaba i navela da će se prethodno sastati sa stručnim delom tog tela kako bi se razmotrilo koliko je moguće popuštanje mera.

Ona je na TV Pink rekla da se vidi stagnacija, čak i blagi pad novozareženih u Beogradu, gde je i najviše vakcinisanih građana.

Trudićemo se, kaže, da još malo relaksiramo mere, koje su sada među blažima u odnosu na zemlje Evrope, ali da će se voditi računa da nastavimo sa rezultatima jer, iako su veliki brojevi novozaraženih, dosta su dobri.

Prema nezvaničnim informacijama, trenutne opcije su otvaranje kafića sa skraćenim radnim vremenom, otvaranje samo bašti kafića uz stroge kontrole ili da situacija ostane nepromenjena do sredine sledeće nedelje.

Pojedini članovi Kriznog štaba smatraju da se kafići ili bašte uz mere kontrole mogu otvoriti i tvrde da u Kriznom štabu postoji volja za to.

U Srbiji je u prethodna 24 sata na virus korona testirano 16.910 građana od kojih je 4.826 novozaraženih.

Preminulo je 39 pacijenata, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije trenutno se nalazi 299 oboleli.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here