Tanjug
Predrag Kon na sednici Kriznog štaba

Epidemiolog Predrag Kon je potvrdio da je na sastanku Kriznog štaba medicinski deo tog tela tražio skraćenje rada većine komercijalnih objekata do 17 časova.

On je rekao i da su lekari “jasno rekli da se sastanak ne može završiti bez pojačavanja kriznih mera”.

On je rekao da je virus iz porodica došao i u škole, te da je predloženo i da se pređe na onlajn nastavu, posebno za srednje škole u periodu od nedelju dana.

– To znači spajanje dve nedelje, jer oni inače nedelju dana idu onlajn. Međutim, i to sve ne mora da da rezultate zato što je virus opšte prisutan i mi smo sada u mnogo težoj situaciji da ovo suzbijemo nego što smo bili ranije – rekao je doktor Kon.

Kon je rekao da je takav predlog prosleđen predsednici Vlade Srbije.

– Mere koje smo predložili juče iz medicinskog dela oročene su na dve nedelje. Posle svake dve nedelje moraju se ponovo analizirati – rekao je Kon.

On je dodao i da će se rezultati mera, koje su donete u utorak, videti tek pred kraj sledeće nedelje.

– Imamo sada dodatni rizik koji se odnosi na okupljanje vernika prilikom ispraćaja patrijarha Irineja. To je veliki rizik za zaražavanje i zamolio bih građane da što više vode računa o distanci i nošenju maski i da naprave razmak – rekao je Kon.

Kada je reč o obeležavanju slava, Kon je podsetio na ranije saopštenje SPC-a u kojem se vernici pozivaju da slave slavu, ali u okviru domaćinstva.

Kon je ocenio i da je bilo malo kašnjenja u uvođenju restriktivnijih mera koje su sada na snazi, ali i primetio da se ranije donete mere nisu dovoljno poštovale.

– Mi se približavamo brojki od 6.000 hospitalizovanih. Nema više odstupanja, mere moraju da se poštuju. Potrebno je vreme da se smanji transmisija, pa onda i da počne pražnjenje bolnica. I to će se dogoditi. Efekte ćemo videti u narednim nedeljama – rekao je Kon.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here