M. Baljkas

Prošlog vikenda bili smo na prve dve večeri 12. izdanja književnog festivala  „Krokodil“ – Književno regionalno okupljanje koje otklanja dosadu i letargiju.

Ove godine u tom delu akcenat je bio na autorkama koje nešto znače na regionalnoj sceni.

Mogli smo da se uverimo kakva se silna energija slije na sve prisutne kada se na jednom mestu okupe sve one, i kako nas prolaze žmarci dok čitaju svoje što prozne, što poetske redove.

Smenjivali su se sofa intervjui, čitanja, onlajn uključenja, a program su maestralno vodili Zoe Gudović i Zed Zeldić Zed.

Autorke su bile podeljene u dve grupe, odnosno održano je po devet nastupa tokom jedne festivalske večeri.

Takođe, treba istaći da je usled pandemije koronavirusa ovaj impozantan program, za sve bio potpuno besplatan, a prisustvo je bilo moguće uz onlajn prijavu. Naravno, broj sedećih mesta je iz istog razloga bio smanjen.

Međutim, i u uslovima ove “nove normalnosti”, festival nije izgubio ni delić magije koja se stvara tokom trajanja samog događaja i koja nastupi onog trena kada se publika utiša a sa video bima krene špica festivala, u atmosferi koju nosi ovaj prostor ispred Muzeja Jugoslavije, tačnije amfiteatar koji je i ove godine bio domaćin kulturnim poklonicima.

Sve pohvale ljudima iz udruženja Krokodil na sjajnoj organizaciji, u sada značajno težim uslovima, gde je trebalo misliti i na sigurnost prisutnih.

Sjajan je bio izbor učesnika tokom sva tri dana festivala, priprema onlajn uključenja, montaža koja je bila kao “pod konac”, kao i marketinška strategija, odnosno alati kako da se festival približi konzumentima kulturnog sadržaja (YouTube i Facebook).

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here