Kroz Stokholm preko krovova

0

youtube.com
Ako se popnete dovoljno visoko pogled puca do Baltika
 

Obilazak grada preko njegovih krovova nije za one koji pate od akrofobije, odnosno straha od visine. Tura počinje na staroj zgradi parlamenta koji se nalazi u centru švedske prestonice. Zgrada je visoka 43 metra, a tura po krovovima traje sat i po. Svi turisti nose zaštitnu opremu, u koju je uključena i zaštitna sajla.

– Kada se popnemo na zgradu parlamenta, počinjemo obilazak nekoliko različitih platformi. Tokom obilaska pravimo pauze i turistima pokazujemo Stokholm iz ove perspektive. Ovo je pravi panoramski pogled – rekao je Karolin Baeklund,  turistički vodič.

Zgrada parlamenta smeštena je u starom delu Stokholma, a sa ovih visina pogled se pruža do Baltičkog mora. Prema podacima Turističke organizacije Stokholma, u gradu je 2013. godine zabeleženo 11 miliona noćenja, što je ovu metropolu uvrstilo među deset najposećenijih u Evropi. Većina turista je iz Nemačke, a zatim slede Britanci i Amerikanci.

– Ova tura po Stokholmu je zanimljiva i domaćim i stranim turistima. Često smo vodiči turistima koji su u grad stigli na velikim kruzerima, kao i kompanijama koje ovo koriste kao deo tim bildinga. Imamo i posebnu turu namenjenu parovima, a nekoliko ih se već verilo baš na ovom krovu. Verujte, na krovovima se dešavaju razne zanimljive stvari – dodaje Baeklund.

Ture po krovovima se tokom zime organizuju se samo jednom nedlejno. Leti je situacija drugačija, ture su svakodnevne, a ponekad ih samo u jednom danu bude i po deset. Tokom godine, oko 10.000 turista odluči da u lepoti Stokholma uživa iz ptičje perspektive.

– Ture su organizovane u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika, čiji su predstavnici, prepoznali zanimljivu ideju, i pomogli da se ovo sprovede u delo. Obilazak grada po krovovima je definitivno nešto drugačije. Svima ove ture ostaju u posebnom sećanju – isitče Baeklund.

Obilazak švedske prestonice hodajući krovovima najznamenitijih zgrada traje jedan i po sat, a za to zadovoljstvo treba izdvojiti 64 evra. Uslov za turiste je isti kao i za vodiče – samo bez straha.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here