Z. Vicelarević
Radovi pod oblacima: Nenad, Dalibor, Dejan, Zoran i Slaviša

Početkom marta Frankfurt je zahvatilo nevreme, a vetar je tada podigao bakarni krov sa zvonika Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg na Galusu. Crkvene vlasti su odmah preduzele mere zaštite da ne bi došlo do nesreće, a pre nekoliko dana je počela obnova krova zvonika. U sklopu te sanacije zvonik će dobiti i novu fasadu. Prvi korak bio je postavljanje skele do krova zvonika koji je zajedno sa krstom visok 33 metra.

Nenad Krpić, rođeni Banjalučanin, glavni je monter skele.

– Postavili smo skelu koja je neophodna za završne radove na krovu zvonika. Krov će biti obložen tegolom od vulkanskog posipa kako bi odoleo svim vremenskim neprilikama. Krst će biti obložen pozlaćenim limom kako bi se odsjaj video u celom Frankfurtu i okolini. To će svima nama da bude orijentir da znamo na koju stranu da se okrenemo i prekrstimo. Sa strane će biti lajsne, takođe pozlaćene i sa krova će se spuštati pozlaćeni oluci do zemlje – kaže nam majstor Nenad koji se bez imalo straha šetka na izuzetnoj visini po tek montiranoj skeli.

U portu hrama stigao je i kamen kojim će biti obložen kompletan zvonik.

– Kamen je iz Bileće i bele je boje, pa kada bude fasada gotova videće se naš zvonik iz svakog ugla Frankfurta – kaže nam Dalibor Vujičić, član inače brojne grupe Svetosavci koja već mesecima pomaže u kompletnom uređenju Hrama Vaskrsenja.

Pored Nenada Krpića i Dalibora Vujičića na montaži skele među oblacima bili su i Zoran Mirić iz Frankfurta i Dejan Radisavljević i Slaviša Nikolić iz Aranđelovca. Dejan i Slaviša su došli da izmere pod unutar hrama koji treba da bude popločan. Hrabro su pritekli u pomoć oko radova pod oblacima, iako je njihov pravi posao čvrsto na zemlji.

Milija samo do prozora

U kuli zvonika radio je i Milija Nožinić iz Frankfurta. On je došao da pomogne, ali dalje od prozora nije želeo da ide, jer kako kaže visina nije njegova jača strana, ali je hteo da pomogne.