R. Patković
Sveta tajna krštenja: Martin i Rafael Stojanović sa sveštenicima

Krsna slava hrama Svetog apostola Luke u Dortmundu obeležena je u dva dana. Prvo svečanim večernjim bogosluženjem dan pre slave posle kojeg su prisutni imali priliku da uživaju u programu koji je u saradnji sa Crkvenom opštinom, horom Dostojno jest i nekim parohijanima upriličila porodica Škara, koja je ovogodišnji kum slave. Prisutnima su se na početku programa prigodnim besedama obratili paroh Danilo Dangubić i Dejan Aleksić, predsednik Crkvenog odbora, a Ivana Škara je sve pozivala da pogledaju i veoma pažljivo pripremljenu video prezentaciju “Hodočašća”.

Sutradan je slavskom liturgijom u prepunom hramu načalstvovao jerej Marko Radmilo, paroh kaselski, uz sasluženje protojereja Danila Dangubića. U toku liturgije kršteni su dečaci Martin i Rafael Stojanović. Sam čin liturgijskog krštenja za mnoge vernike je bio novost i zanimljivost, a paroh Danilo je u pozdravnom slovu i pojasnio ovaj drevni običaj. Budući da je ovo prva slava koju parohija proslavlja pod očinskim staranjem protojereja Danila Dangubića, paroh se osvrnuo na dosadašnje projekte i na planove za budućnost života dortmundske parohije.

Posle liturgije usledili su litija i slavski obred lomljenja kolača. Na pitanje oca Danila ko bi želeo da bude kum slave sledeće godine, Nikola Obradović, član hora Dostojno jest, pred parohijskom zajednicom se prijavio da sa svojom porodicom uzme na sebe tu čast i obavezu. Kao zalog tog obećanja iz ruku starešine hrama primio je deo slavskog kolača.

Potom je Dejan Aleksić sve prisutne i goste pozvao da dođu u Salu parohijskog doma gde je pripremljena trpeza ljubavi. Hranu su pripremili kumovi slave Vladimir Škara sa suprugom Ivanom i kćerkama Olgom i Nadom, kao i veliki broj žena iz parohije koje su zajedno sa kumovima i članovima Crkvenog odbora, pored svog priloga u hrani i piću, uložile svoj trud u organizaciji i usluživanju prisutnih.

Inače, Ivana Škara u hramu Svetog Luke radi sa najmlađim parohijanima na temu veronauka.

Bivše prote

Otac Danilo je vernicima preneo pozdrave svoga prethodnika oca Branislava Čortanovačkog koji je zbog brojnih parohijskih obaveza u Hanoferu bio sprečen da ove godine učestvuje u proslavi hramovne slave u Dortmundu.

Veliku čast parohiji učinio je otac Neđo Janjić, takođe nekadašnji paroh dortmundski, koji zbog obaveza nije mogao da služi liturgiju, ali se sa svojom protinicom odazvao na poziv domaćina i došao na trpezu ljubavi.

Osmeh ispred oltara

Na svečarskoj liturgiji i ostalim prigodnim danima duhovnog života u hramu Svetog Luke redovno je prisutna porodica Sanje i Željka Bojanića sa kćerkom Jelenom. Malo se čudo događa kada sveštenik prilazi Jeleni sa kadionicom i Jevanđeljem. Određene telesne slabosti prestaju i na Jeleninom licu, svi primećuju blagi osmeh koji se jedino javlja u hramu i ispred oltara.