Z. Vicelarević
Osvećenje Bogojavljenske vodice na Krstovdan

U Frankfurtu u Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg na Krstovdan, danu kada se Gospod Isus Hrist krstio na reci Jordan od Jovana Krstitelja, osvećena je Bogojavljenska vodica na večernjoj molitvi. Osvećenje i večernju molitvu služili su otac Simon Turkić, otac Neđeljko Đokić i otac Slobodan Tijanić.

– Imali smo veliko osvećenje vode ili Bogojavljenske vodice, dan kada dođe mnogo naroda, poštujući ovaj praznik Krstovdan pred Bogojavljenje. Vernici uzimaju bogojavljensku vodicu i nose svojim domovima verujući da je Duh sveti sišao i osvetio vodu i da ta voda ima isceliteljska dejstva. Mnogi je čuvaju u svom domu, piju je, koriste je u ishrani kada se mese kolači, hlebovi, a mnogi se njome umiju kada osete neke nelagodnosti – rekao nam je otac Simon Turkić.

Vernici uzimaju osvećenu vodu

Osvećenju Bogojavljenske vodice prisustvovala je i porodica Radanović, tata Predrag, mama Željka i njihove dve ćerke Sofija i Katja iz Frankfurta.

– Od kada živimo u Frankfurtu dolazimo po Bogojavljensku vodicu, a ranije smo uvek to radili u Banja Luci. Koristimo je tokom cele godine, ponekad malo popijemo, ponekad moja supruga doda kod kuvanja malo i verujemo da nam pomaže, inače je ne bismo ni uzimali. Rasporedimo tako da imamo do sledećeg osvećenja. Kod nas se uvek govorilo da je to tako dobro da se radi. Čuli smo da je sveštenik rekao da može da se namaže na neko bolno mesto, pa ćemo i to da probamo – rekao nam je Predrag Radanović.

Porodica Radanović, Predrag, Željka, Sofija i Katja

Milan i Nataša Marsenić i njihov sin Matija Đorđe Marsenić su upravo uzeli Bogojavljensku vodicu.

– To je sveta voda od svetoga Duha i ona osveštava sve što je sveto, porodicu i osveštava sve nečisto. Ovu svetu vodu pijemo, dodajemo je pri kuvanju i mažemo se sa njom često i kada nam je dobro i kada nam je manje dobro se prisetimo da smo hrišćani i uvek nam pomogne – kaže nam Milan.

Uzeli osvećenu vodu: Nataša, Mateja, Đorđe i Milan Marsenić

U nekim parohijama se za Bogojavljenje pliva za Časni krst, dok u parohiji frankfurtskoj to do sada nije bilo.

– Od 1964. godine kada je osnovana ova parohija, plivanje za Časni krst nije bilo uvedeno. Za to je potrebna velika organizacija. Međutim, ako budemo uspeli da to uradimo na nivou da bude sve sigurno i kako treba i uz saglasnost svih nadležnih, možda budemo to uradili već iduće godine – rekao nam je otac Simon.

Osvećenje činili, o. Simon, o. Neđeljko i o. Slobodan

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here