Tim Krul (31) osmi u istoriji Premijer lige, a treći holandski golman koji je odbranio dva penala u jednoj utakmici.

Pre njega pošlo je to za rukom Australijancu Marku Bosniću, Čehu Pavelu Srničeku, Holanđaninu Edvinu van der Saru, Amerikancu Bredu Fridelu, Fincu Jusiju Jaskelainenu, Holanđaninu Martenu Stekelenburgu i Brazilcu Eurelju Gomesu dvaput.

Krul je zablistao na golu Noriča protiv Mančester junajteda u desetom kolu engleskog prvenstva, ali su “crveni đavoli” ipak pobedili s 3:1. Počasni pogodak za domaćina dao je Kubanac Onel Ernandez u 88. minutu. On je tako postao igrač iz 98. zemlje koja je dala strelca u vodećoj ligi ostrvskog fudbala.

Penali su odbranjeni Markusu Rašfordu u 29. minutu i Entoniju Marsijalu u 44.

Takav podvig nas podseti na dva junaka najveće utakmice našeg fudbala. U 46. “večitom derbiju”, 7. juna 1970, Zvezdin golman Ratomir Dujković je na “Marakani” odbranio penal i Slobodanu Petroviću i Momčilu Vukotiću. Svežije je sećanje na Partizanovog čuvara mreže Milana Lukača (34), koji sada brani u Akhisaru u drugoj turskoj ligi. Na stadionu “crno-belih” 26. aprila 2014, u 146. okršaju večitih rivala, u prvom poluvremenu je odbranio udarce s bele tačke i Milošu Ninkoviću i Nikoli Mijailoviću.

Krul je bio holandski reprezentativac na Mundijalu u Brazilu 2014. U četvrtfinalu Holandija i Kostarika su igrale 0:0 u 120 minuta. Holandski selektor Luj van Gal je u poslednjem minutu produžetaka izveo iz igre Jaspera Silensena, a na gol je poslao Krula. Specijalista za odbranu jedanaesteraca je zaustavio dva šuta pa i poslednji, a Holanđani su otišli dalje jer su sva četiri njihova izvođača bili precizni (4:3). Bilo je to prvi put u istoriji mundijala da je izvršena golmanska izmena namenski zbog penala.

Van Gal, međutim, nije posegao za tim u polufinalu iako je i s Argentinom završeno bez golova. Silensen je ostao da brani i penale, južnoamerički tim je sa 4:2 otišao na odlučujući megdan s Nemcima, potonjim šampionima.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here