J. Gajeskov

Sredina decembra pred božićne i novogodišnje praznike je period kada se u našim kulturno-umetničkim društvima u Australiji svode računi jednogodišnjeg rada, nagrađaju najbolji, vrše pripreme za letnji raspust i prave budući planovi.

Tako je uprava KUD “Izvor“ iz sidnejskog predgrađa Liverpul organizovala u utorak, 13. decembra, trofejsko veče – javnu probu ovdašnjih folkloraša i narodno veselje za roditelje i goste.

Bilo je to jedno zaista zanimljivo i veselo druženje, gde su sve generacije uživale u prijatnoj atmosferi, uz igru, pesmu i ukusnu trpezu.

Umetnički rukovodilac, cenjeni koreograf Rajko Dobre, bio je više nego zadovoljan nastupom folkloraša i veselom atmosferom.

Koreograf Rajko Dobre i sponzor trofeja Zoran Šaponja
Oduševili publiku tokom druženja
UVEK SPREMNI DA POMOGNU: Momo Dubočanin i Zoran Šaponja

– Narodne igre imaju veliki vaspitni značaj kod dece. Upoznavanjem i učenjem narodnih igara upoznaje se kultura i tradicija našeg naroda, a folklorne igre takođe utiču na razvoj fizičkih i motoričkih sposobnosti dece. S obzirom na to da deca imaju potrebu za igrom, narodne igre imaju za cilj i društvenog vaspitanje najmlađih. Večeras su se svi igrački sastavi, od najmlađih pa do veterana predstavili roditeljima sa po jednom ili dve koreografije, onako u opremi za probu, više opušteno nego formalno, i zaslužili aplauze svih prisutnih – rekao je Rajko za “Vesti”, ne skrivajući koliko je ponosan na svoje učenike.

On se lepim rečima zahvalio grupi roditelja koji su pripremili bogatu večeru, sokove, kafu, kolače, kao i Zoranu Šaponji, osnivaču i organizatoru ovog kulturno-umetničkog društva, koji je donirao novac za kupovinu trofeja za sve folkloraše KUD “Izvor“.

Kako smo saznali, poslednja ovogodišnja proba folkloraša održaće se u utorak 20. decembra, u sali Orange Grove Community Hall – Liverpool.

Zatim sledi letnji raspust, a novo okupljanje sadašnjih i budućih članova biće početkom februara iduće godine u istoj dvorani, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

KUD “Izvor“ je tokom ove godine imao nekoliko uspešnih nastupa, kako na domaćoj tako i gostujućim scenama.

U godini koja je na pragu, planiraju još bogatiji program nastupa. O aktivnostima društva, upisu novih članova i ostalim informacijama, više pojedinosti možete pronaći na internet adresi: www.facebook.com/kudizvor.liverpool.

Često fotografije bolje dočaravaju neki događaj od stotine lepih reči, pa evo dokaza kako je prošlog utorka proteklo trofejsko veče “izvoraša“.

Trofeji za folkloraše
Javna proba se pretvorila u pravi nastup
Najmlađi i najslađi folkloraši
Oni su budućnost društva
Najmlađi član “Izvora“ sa majkom
Kada mame i bake zaigraju kolo

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here