EPA/Erdem Sahin
Rat u Siriji traje nesmanjenom žestinom

Krvavi sukob u Siriji mogao bi eskalirati nakon nekoliko bitaka koje su se rasplamsale širom zemlje poslednjih meseci, upozorile su Ujedinjene nacije.

“Sirija ne može sebi da priušti da se vrati velikim borbama, ali to je put ka kome možda ide“, rekao je Paulo Serđo Pinjeiro, predsednik Komisije UN za Siriju.

U izveštaju na 50 stranica navodi se da su se u Siriji povećala gruba kršenja osnovnih ljudskih prava i humanitarnog prava u poslednjih šest meseci, uprkos tome što su se mnoga aktivna ratišta smirila poslednjih godina.

To uključuje borbe na severoistoku i severozapadu zemlje u kojima su poginule desetine civila i ograničen pristup hrani i vodi, navodi se u izveštaju.

Komisija je dokumentovala višestruka ruska vazdušna bombardovanja područja pod kontrolom opozicije u poslednja tri meseca, rekao je komesar Heni Megali.

“U nekom trenutku smo mislili da je rat u Siriji potpuno završen”, rekao je Pinjero novinarima u Ženevi, dodajući da kršenja dokumentovana u izveštaju pokazuju da to nije slučaj.

“U junu je dve nedelje bilo nemoguće poslati pomoć u Siriju”

Izraelski napad koji je oštetio međunarodni aerodrom u Damasku u junu sprečio je Ujedinjene nacije da isporuče pomoć Sirijcima oko dve nedelje, saopštila je u sredu Komisija UN za Siriju.

Komesarka Lin Velčman rekla je novinarima u Ženevi da je izraelski napad prouzrokovao veliku štetu na infrastrukturi i zatvaranje aerodroma skoro dve nedelje ili 13 dana.

To je značilo obustavu isporuka humanitarne pomoći UN, što je izuzetno ozbiljno, dodala je ona.

1 COMMENT

  1. I zasto su jevreji napali Arapsku republiku Siriju? Zato sto sebe vide kao bogove. Ko je malo citao o zlocinima u Palestini, naisao je na poruku koju je jedna jevrejska devojcica napisala na AVIOBOMBI, citiram \”DRAGI MUSLIMANI,ARAPI I HRISCANI UMRITE S LJUBAVLJU\” !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here