Krvoproliće zamalo i u Skoplju

0

Marinci bili spremni da zapucaju

Zadatak marinaca je bio da spasu ambasadora Hila, a tragedija je za dlaku izbegnuta jer je makedonska policija u zadnji čas uspela da potisne masu.

Besni zbog napada NATO na SR Jugoslaviju, više stotina ljudi je 25. marta 1999. godine nasrnulo na američku ambasadu u Skoplju. Kada su se demonstranti probili do dvorišta, preplašeno osoblje se zabarikadiralo u podrum, odakle su imali direktnu telefonsku komunikaciju sa Vašingtonom. U ambasadi se tada nalazila i ćerka Hila.

 

Na lični zahtev tadašnje državne sekretarke Medlin Olbrajt, komandant NATO general Vesli Klark organizovao je jedinicu marinaca i bio spreman da u svakom momentu interveniše. Odbranu ambasade je preuzeo general Benc Kredok, koji je rasporedio elitne trupe oko zgrade ambasade. Sa njima na vezi je bio i Kristofer Hil.

– Pitao sam jednog od njih kakve su im naredbe. Rekao mi je da će, ako se nekoliko demonstranata ponovo probiju, uhvatiti ih, vezati i predati makedonskim vlastima. Ako se probije veća grupa, da upozoravajuće pucamo u vazduh. Ako nastave da ulaze, to ne bi hteli da urade, glasio je odgovor Hilu. U momentima kada je besna masa pokušavala da razvali ulazna vrata ambasade i kada je falilo samo par trenutaka da marinci zapucaju, makedonska policija uspela je da raščisti dvorište ambasade i potisne demonstrante.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here