Kuća ide na doboš?

0

 

ZAPLAKAO OD MUKE: Petar Kunić (prvi sleva) sa Pupovcem
 

Gotovo 20 godina traje borba srpskog povratnika Petra Kunića, iz Krnjaka na Kordunu, sa hrvatskom državom i pravosuđem za vlastitu kuću, koju će verovatno, ako se ne dogodi čudo, definitivno izgubiti za nekoliko dana, tačnije 12. maja, za kada je karlovački sud zakazao javnu prodaju.
Podsetimo, njegova drama počela je u "Oluji", kada je sa suprugom i decom, napustio rodnu kuću, koju je država dodelila izvesnom Vinku Petroviću. Petar se nakon dve godine vratio, ali u kuću nije mogao sve do 2003. godine i presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, koji je naložio da se Kuniću plati 20.000 evra odštete.
Uložio je 50.000 evra u kuću i lokal i ponovo otvorio porodični biznis, poznati restoran Kod Švajcera, koji je decenijama u bivšoj državi razvijao njegov pokojni otac. No, inspektori su ga zatvorili za samo tri meseca, jer je Vinko Petrović tužio Kunića da mu nadoknadi ulaganja u njegovu kuću. Ponovo su počela suđenja, a Kunić je na svim nivoima do Vrhovnog suda gubio parnice.
Konačna, pravosnažna presuda glasi da je dužan isplatiti Petrovićevim naslednicima (jer je Vinko u međuvremenu preminuo) 1,3 miliona kuna, gotovo 200.000 evra.
Pošto Kunić nema taj novac, sud je odlučio da dug naplati prodajom njegove kuće. Devetog maja zainteresovani kupci mogu razgledati njegovu kuću, a tri dana kasnije je i kupiti na javnoj dražbi.
Na konferenciji za novinare održanoj u utorak u Krnjaku, koju je tim povodom sazvao Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća, Kunić se potpuno slomio i rasplakao pokušavajući brojnim novinarima ispričati kroz kakvu dramu prolazi.
Reč je preuzeo Pupovac ističući da se stidi kao čovek i političar koji je dvadeset godina posvetio politici i jedan je od zaslužnih što je Hrvatska postala članicom EU, a kroz šta prolaze srpski povratnici kao Petar Kunić.
– Hrvatski sudovi sude po nacionalističkim kriterijumima. Kako drugačije to okarakterisati, nego kao pristrasno etnički motivisano suđenje u kojem su Hrvati- privremeni korisnici srpske imovine debelo zaštićeni, a Srbi vlasnici nemaju nikakvu zaštitu. Ovde smo danas došli da trezne glave kažemo da, ako država ne zaustavi ovo, da ćemo mi zaustaviti državu – rekao je Pupovac.
Na novinarsko pitanje kako će zaustaviti državu, odgovorio je: "Jednostavno, moraće preći preko mene, ako to hoće, neka i čine", jer, smatra on, više nije preostalo ništa drugo nego da se posegne za vanrednim merama zaštite prava Petra Kunića i svih sličnih slučajeva.
– Mi smo se ovde okupili da kažemo da nećemo dozvoliti da ta dražba prođe, niti da se ta kuća razgleda, jer ta kuća nije vlasništvo države Hrvatske niti sudije koji je stavlja na dražbu, već Petra Kunića koji je nije mogao koristiti 19 godina – zaključio je Pupovac.

 

Spisak nevoljnika
Niko tačno ne zna koliko Srbi duguju onima koji su im se uselili u kuće, a Pupovac je naveo desetak imena medijski eksponiranih slučajeva koji će morati
iskeširati gotovo milion evra.
Petar Kunić (Krnjak) 1,3 miliona kuna
Ljubomir Kasum (Benkovac) 2,6 miliona
Milica Miladinović (Zagreb) 300.000
Milenko Savanović (Novska) 130.000
Đorđe Čalić (Benkovac) 81.000
Mirko Milojević (Glina) 149.000
Jovan Drča (Benkovac) 170.000
Jovan Dupor (Karin) 163.000
Milan Gvozdić (Glina) 166.000
Nikola Pavlović (Petrinja) 92.000

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here