ARTSTATION
IDEALNO ZA POVRATAK PRIRODI: Mobilni dom se postavi gde vlasnik želi

Pandemija korona virusa naterala je ceo svet na društveno distanciranje i napuštanje gradova, mnogima je izmestila rad iz kancelarije u dnevnu sobu, a putovanja svela na minimum tako da je većina svetske populacije ostala “zarobljena” u domovima. Vođeni svim ovim smernicama, dizajneri širom sveta su predstavili mobilne verzije domova i radnih mesta. Među brojnim idejama posebno se istakao koncept kuće u vidu ogromne bube iza kojeg stoji bugarski 3D dizajner Enčo Enčev.

Njegova vizija futurističkog pokretnog doma, koja je izazvala pažnju javnosti na svetskom nivou, predviđa mehaničke noge zahvaljujući kojima vlasnik ili korisnik jednu ovakvu kuću može da postavi na bilo koje željeno mesto.

– Uvideo sam da ljudi žele da napuste gradove i da se presele u retko naseljena područja u prirodi, a da im s druge strane nedostaju udobnost doma i pristupačnost zbog teških terena. Mislim da je moj koncept ponudio rešenje ovih problema – smatra Enčo Enčev otkrivši da ga je inspirisala i povećana popularnost rada s distance, ali i njegova ljubav prema planinama i jezerima.

Komfor i udobnost: Unutrašnjost sadrži elemente visoke tehnologije

U razvoju ideje, odnosno u dizajniranju mobilnog doma najbitniji su mu, kaže, bili funkcionalnost i praktičnost. Rezultat je kockasti okvir postavljen na šest mehaničkih nogu tako da dom izgleda kao da potiče iz filmova naučne fantastike. Zahvaljujući nogama s gumenim slojevima i dva šiljka koja se uvrću u tlo i osiguravaju stabilnost, kuća može da se postavi na gotovo svim terenima uključujući strma brda i planine. Svoje temelje može da položi dok je podignuta od tla, dok se spušta ili kad je spuštena na tlo.

TAJNOVIT: Enčo Enčev

Od spoljnog izgleda kuće zanimljivija je samo njena unutrašnjost koja sadrži elemente visoke tehnologije. Prozori su, primera radi, napravljeni od pametnog stakla koje blokira Sunčevu svetlost kada je to potrebno.

Enčev je tokom dizajniranja ovog koncepta mislio na sve. Planirao je i nameštaj i pametne tehnološke gedžete, integrisani prostor za skladištenje, rezervoare vode i energetske ćelije kako bi stanovnici mogli da žive udobno bez spajanja na električnu mrežu. Pozabavio se bugarski vizionar i drugim važnim problemima poput težine i energije te zato njegov mobilni dom pokreću električni motori, a poseduje i dizelski pomoćni generator u slučaju problema s motorima.

Ovaj pokretni dom za sada je samo na nivou koncepta, ali bi jednog dana mogao postati stvarnost.

Kuća može da se postavi i iznad provalije

Savršeno za avanturiste

Zamisao da ova mobilna kuća može svuda da stigne učiniće da zavisnicima o adrenalin zacakle oči. Već postoji ideja da se kuća “namesti” iznad provalije, a da se avanturista zakačen za svoj pokretni domkanapom spušta u provaliju i razgleda okolinu.

BUDUĆNOST: Planinska ambulantna kola

Genijalni kreator

O koncept dizajneru i senior 3D umetniku Enču Enčevu se vrlo malo zna. Gotovo ništa osim spomenutog zanimanja, da živi u Sofiji i da ima sajt pod nazivom Umetnička stanica. Na sajtu predstavlja sve svoje “kreacije”, a za sada ih ima više od 30, od futurističkih bicikala, motora i automobila do najneverovatnijih kuća i letelica. Živeći s pandemijom korona virusa odmah u oči upadaju podzemna sigurna kuća i njegova vizija planinskih ambulantnih kola. Pažnju privlači i njegov, futuristički koncept mašine za čišćenje ulice, a posebno svemirska rok burgernica. Kad vidite šta je sve osmislio, jasno je zašto ga neki smatraju genijem budućnosti.