Kuće opljačkane, bunari zatrpani

0

Svi na liturgiji: Manastiru u Zočištu
 

U Zočištu pre 1999. živelo je oko 350 Srba u 56 domaćinstava, ali su im tokom rata sve kuće pokradene i zapaljene. U želji da pomogne povratak, Vlada Kosova je 2006. obnovila 36 kuća za Srbe, ali ne na temeljima starih. Međutim, i te kuće su oštetili vandali.
 

Završena obnova manastira

U manastiru, sagrađenom u 14. veku, Svetih Vrača, Kozme i Damjana u Zočištu obeležena je slava tog manastira i završetak radova na njegovoj obnovi. Oko hiljadu vernika je prisustvovalo liturgiji koju je služio vladika Teodosije. Manastir je tri puta miniran i paljen, a 2004. su ga potpuno uništili albanski ekstremisti.

– Uverili smo se da su sa naših kuća počupane instalacije, vrata i prozori, a tamo gde nisu stigli da počupaju, vandali su porazbijali stakla i okvire vrata i prozora. Bunari su zatrpani a crkva minirana – kazao je Damjan Blagojević, predstavnik raseljenih.

Raseljeni su pričali da se nekoliko puta razgovaralo o povratku, ali jednostavno nije bilo bezbedno. Srbi navode i da su vlasnici 70 odsto od oko 500 hektara zemlje u tom metohijskom selu koje sada bez naknade obrađuju Albanci.

 

Sa raseljenim Srbima razgovaralo je nekoliko starijih Albanaca, a svojim bivšim komšijama su neki od njih poručili da nemaju ništa protiv da se Srbi vrate na svoja imanja. Međutim, mlađi Albanci nisu želeli da o tome razgovaraju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here