R. E.
Velika potražnja dovela do rekordnog skoka cena u Sidneju

Ako je blagi rast cena nekretnina u Australiji nakon prvog udara pandemije u 2020. bio neočekivan, visoke cene kuća i stanova u 2021. su svakako zatekle mnoge eksperte.

Ben Kolijer, sidnejski agent za nekretnine, kaže da trenutna stanje lokdauna u nekoliko država i teritorija, “ne liči na početak restrikcija 2020. godine”, kada su cene stagnirale. Ovoga puta tržište je postalo imuno na okolnosti u kojima živimo, pošto su se cene lani brzo oporavile nakon ukidanja restrikcija.

Trend rasta se očekuje sve do kraja ove godine i procenjuje se da će nekretnine u 2021. zabeležiti najveći rast, od čak 20 odsto na nacionalnom nivou. Tek u narednoj godini rast bi trebalo da se stabilizuje na oko sedam procenata godišnje.

Nezapamćena prodaja u Sidneju

Uprkos zatvaranju Novog Južnog Velsa, koje traje još od krajajuna, rezultati licitacija u Sidneju ostali su visoki. Pri tome, stopa prodaje je u proseku iznosila 75,9 odsto do kraja avgusta, a obim prodaje nekretnina u proseku je bio 474 nekretnine nedeljno. To je najveća prosečna nedeljna aukcijska prodaja još od 2015. godine!

Nasuprot Sidneju, u Melburnu je situacija nešto drugačija nakon šestog zaključavanja ovog grada. Tamo je stopa prodaja na licitacijama u proseku iznosila 59,4 odsto. Zaključavanje svih australijskih država dovelo je do toga da su fizičke aukcije trenutno zabranjene u Sidneju i Melburnu, a kupci mogu da licitiraju jedino putem interneta. Prema agenciji CoreLogic, agenti su takođe usavršili svoje onlajn i telefonske metode za održavanje aukcija, što je dodatno doprinelo porastu broja prodaja.

“Međutim, teško je odvojiti uspeh ovih onlajn formata prodaje od činjenice da je potražnja u 2021. bila zaista velika“, navela je u svom izveštaju REA Grupa, jedna od vodećih grupa za istraživanje tržišta nekretnina.

Ova tvrdnja potkrepljena je i izveštajem REA, koja je izvestila o padu novih nektrenina u ponudi od 10 posto u proteklom mesecu. Ali, potražnja za nekretninama je u istom periodu doživela porast od 19 posto u odnosu na prošlu godinu.

Rast cena preko 20%

Prema najnovijim prognozama analitičara ANZ banke očekuje se da će do kraja godine cene nekretnina dostići godišnji rast od čak 24 odsto u Kanberi, 23 odsto u Sidneju i Hobartu, dok se u Brizbejnu i Melburnu očekuje rast od 21 i 20 posto. ANZ banka je sigurna da će se rast nastaviti i na početku 2022, pre nego što počne slabljenje tržišta. Procenjuje se da će dogodine rast cena na nacionalnom iznositi “svega” 7 odsto.

Gotovo identične prognoze stigle su i iz Komonvelt banke, a slična predviđanja ima i Vestpek, još jedna iz “velike četvorke” australijskog bankovnkog sektora. Vestpekov ekonomski tim predviđa da će nacionalne cene nekretnina porasti za 18 odsto u ovoj kalendarskoj godini.

S obzirom na to da su u prvom polugodištu porasle za neverovatnih 25,6 odsto na godišnjem nivou, trenutna procena za celu godinu implicira izvesno “zahlađenje” u naredna tri meseca, ali će ipak vrednost nekretnina u celoj zemlji ostati na vrlo visokom nivou.

Srednja vrednost – milion dolara

Prema podacima kompanije CoreLogic, srednja vrednost nekretnine u Kanberi je krajem jula dostigla 740.475 dolara, odnosno 15 odsto više na godišnjem nivou. U Sidneju je po prvi put srednja cena kuće prešla sedmocifrenu cifru i iznosila je – 1.017.692 dolara!

– Opšta slika je da cene jačaju, ali da se stopa rasta usporava – rekla je Eliza Oven, šefica istraživačkog tima u CoreLogic. – Usporavanje nije povezano s pandemijom, već se više odnosi na ograničenu pristupačnost. Iako je samopouzdanje opalo kod prodavaca tokom kovida, očekujem da će se trend rasta cena nastaviti do kraja godine.

Božićni bum, pa usporavanje

Agencija Kolijer računa da bi ovogodišnja duga zatvaranja čak mogla da ubrzaju prodaju na kraju godine. Naime, mnogi kupci često postavljaju Božić kao rok za useljenje u novu kuću ili stan.

Mnogi žele da sebi obezbede dom pre toga, pa umesto da čekaju, oni zapravo traže i daju ponude već sada, što takođe doprinosi rastu cena, objavljeno je nedavno na veb stranici ove agencije.

Devet godišnjih zarada za jednu kuću

U narednom periodu očekuje se dodatno smanjenje pristupačnosti nekretnina, koje će uticati na potražnju. Da su nekretnine već sada teško dostupne mnogima, pokazuje i podatak da je u Sidneju kao najskupljem gradu prosečna vrednost kuće više od devet puta veća od prosečnog godišnjeg prihoda domaćinstva, koji iznosi oko 115.000 dolara.

Niske kamate do 2023.

Rekordno niske kamatne stope utiču na povećanu potražnju za nekretninama, ali one ne mogu da ostanu na trenutnom nivou unedogled. Njihov rast će neminovno usporiti tržište, a to će se prema mnogim analizama dogoditi 2023, kada će doći do “blage korekcije tržišta nekretnina”. Očekuje se da će Banka državnih rezervi (RBA) tek 2023. prvi put povisiti rekordno nisku zvaničnu kamatnu stopu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here