Kućice od drveta po Kustinoj meri

0

 

Sve lepo ušuškano i veoma privlačno. Ceo kompleks je sagrađen na više nivoa i posetioci silaze s jednog nivoa na drugi drvenim stepeništima. Razni tipovi drvenih kuća su kompletno opremljeni za boravak gostiju. Na gornjem platou su postavljene drvene ptice, što još više pojačava fantaziju i mistiku Drvengrada.

Šetnjom kroz naselje drvenih kuća, kafića i restorana mogu se videti neobični nazivi ulica i trgova, prema shvatanjima i ukusu vlasnika… sve slavne ličnosti. Ulica Dijega Maradone, Novaka Đokovića, Dostojevskog, sa velikom slikom slavnog pisca.

 

Evropska nagrada za arhitekturu

Drvengrad je izgrađen 2003. godine i od tada neprestano raste i menja se, ne narušavajući harmoniju sa okolinom. Ovo neobično turističko etno naselje privlači posetioce iz raznih krajeva sveta. U njemu se svake godine održava Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf. Za svoj projekat Drvengrad Emir Kusturica je 2005. godine dobio Evropsku nagradu za arhitekturu.

Svoje "ulice" imaju i Ivo Andrić, Branislav Nušić, Matija Bećković, Federiko Felini, Ingmar Bergman, Džim Džarmuš, Brus Li, Ernesto Če Gevara, dok Bogdan Tirnanić i Miodrag Petrović Čkalja takođe imaju svoje sokače, a tu su i "trgovi" Nikole Tesle i Nikite Mihalkova.

 

U ulici Ive Andrića nalazi se prodavnica suvenira Aska, preko puta je poslastičarnica Kod Ćorkana itd. Grad ima i Sportsko-rekreativni centar Prokleta avlija sa bazenom Milorada Čavića, zatim i "gradski zatvor".

Mnoštvo knjiga na svakom koraku, makete brodova, stari modeli automobila koji podsećaju na prošlost, neobične skulpture, brojne fotografije, sa originalnim motivima, sve to čini Drvengrad zanimljivim i nesvakidašnjim. Posetilac ima utisak da se nalazi u nekom drugačijem svetu, u svetu bajki, nekoj pozorišnoj predstavi ili filmu.

Na centralnom mestu ovog zanimljivog naselja nalazi se crkva Svetog Save.
Nedaleko je i početna stanica poznate Šarganske osmice – voza koji prugom uskog koloseka "šara" Mokrom Gorom i pruža turistima poseban doživljaj i pogled na pitome i predivne predele.

Ideja da baš tu na tom mestu sagradi naselje, Kusturici se rodila, prilikom snimanja filma "Život je čudo".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here