EPA
Nadležni kontrolišu poštovanje mera karantina

Premijer Viktorije Danijel Endrjus uveo je nove dve mere: obavezno nošenje maski za sve građane Viktorije, koja stupa na snagu u ponoć između nedelje i ponedeljka, kao i zabranu okupljanja u kućama u još šest okruga nadomak Melburna (stupila na snagu u petak, 31. jula u ponoć).

Kako ocenjuju mediji, Viktorija je ovim merama suštinski ušla u četvrtu fazu karantina. Ovoj odluci je predhodio i rekordan broj obolelih 723 i 13 umrlih od koronavirusa, za 24 sata.

Situacija u Viktoriji nimalo nije ružičasta. Nakon samo jednog dana predaha, četvrtak je zabeležen kao najsmrtonosniji dan od početka pandemije. Broj aktivnih slučajeva je 5.385. Do sada je od korone umrlo 105 osoba, u bolnicama je 312 ljudi, a njih 34 je na intezivnoj nezi. Ukupno je testirano 1,57 miliona građana.

Najteža situacija je u domovima za stare, gde se procenjuje da ima preko 900 aktivnih slučajeva korone. Premijer Endrujs je očigledno svestan situacije kada je izjavio da u narednim danima može da se očekuje još veći broj umrlih, što potvrđuje podatak da je u četvrtak, od 13 umrlih od korone, njih deset bilo iz staračkih domova. Od 723 novo obolela, njih 16 živi, a 58 je zaposleno u ovim specijalizovanim ustanovama.

Ništa manje problematična situacija nije ni sa zdravstvenim radnicima. Procenjuje se da među njima ima preko 500 aktivnih slučajeva.

Poslednja vest je da će iz Južne Australije biti upućeno preko 50 sestara. I pored apela da se ne radi ukoliko se imaju i najblaži simptomi, ili dok se ne sačekaju rezultati, zabeležen je slučaj medicinske sestre, koja je iz klinike odlazila na drugi posao, u supermarket Vulvorts, da izmeri temperaturu potrošačima na ulazu u radnju, a naknadno se saznalo da je pozitivna.

Slično je i sa školama. Blizu 80 obrazovnih ustanova zatvoreno je širom Viktorije zbog pozitivnih slučajeva. Pojedine škole će biti zatvorene najmanje 24 sata, a neke i duže. Postoje škole koje su do sada i tri puta zatvarane.

Ono što posebno zabrinjava jeste činjenica da od 3.810 slučajeva (u periodu od 7. do 21. jula), skoro 3.400 se nije izolovalo na vreme. U toku nedelju dana vlasti su obišle 500 kuća i oko 30-tak pozitivnih osoba nisu uspeli da pronađu u njihovim domovima.

U kafanu može, ali kod kuće – ne

Od petka u ponoć u Džilongu, Kolak-Otveju, Surf Kostu, Murobulu, Golden Plejnsu i Kvinsklifu, zabranjeno je okupljanje u kućama, ali je dozvoljen odlazak u restorane, pabove, na sportske aktivnosti i u teretane. Premijer Endrjus je objasnio da “podaci pokazuju da se virus ne širi u restoranima nego u kućama, prenosi ga jedna porodica drugoj“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here