Z. Mirković
Gudrun Kugler u sadašnjoj bogomolji u Kufštajnu

Gudrun Kugler, predsednica srpsko-austrijske grupe prijateljstva u austrijskom parlamentu, posetila je Srbe u pokrajini Tirol i sastala s predstavnicima srpske zajednice.

– Kao predsednica grupa prijateljstva odlučna sam da obiđem Srbe u svim pokrajinama. Pre Tirola posetila sam Srbe u Koruškoj, u Klagenfurtu – objasnila je ona.

Kuglerova je prva predsednica parlamentarne grupe prijateljstva koja traži kontakt sa Srbima i njihovim organizacijama u Austriji.

U Inzbruku je, u pratnji članova organizacije SPOJI, posetila spomenik i kuću Diane Budisavljević, Austrijanke koja je u Drugom svetskom ratu spasila veliki broj srpske dece od ustaške mašinerije smrti.

– Diana Budisavljević je važna kao uzor za sve nas – poručila je Kuglerova.

DIANA UZOR: Kuglerova sa Delegacijom SPOJI pred rodnim kućom Budisavljevićeve

Ona se potom sastala sa predstavnicima srpskih društava u Tirolu i razgovarala o saradnji, ali pre svega poslušala koji su problemi i potrebe. Zajedno sa prof. dr Volfgangom Rorbahom, na skupu u organizaciji SPOJI govorila je na temu integracije.

Bila je i u Kufštajnu gde se gradi hram SPC. Nadležni paroh jerej Mihail Gavrilović je upoznao gošću se s projektom, a ona je ponudila pomoć u rešavanju preostalih problema u gradnji.

Ponudila pomoć u gradnji hrama

Nastavak poseta

Kuglerova je najavila da će narednih meseci nastaviti da posećuje srpske zajednice širom Austrije. Takođe, namerava ponovo da ugosti Srbe u austrijskom parlamentu i pokaže im kako izgleda ovo istorijsko zdanje posle višegodišnjeg renoviranja.