EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO
Dmitrij Kuleba, ministar spoljnih poslova Ukrajine

Ukrajinski ministar inostranih poslova Dmitro Kuleba apelovao je danas na Bugarsku, kao članicu NATO i EU, da joj pruži preko potrebnu vojnu pomoć kako bi pomogla njegovoj zemlji da preživi ruski napad.

Kuleba, koji od utorka boravi u Bugarskoj, rekao je da još nije dobio jasan odgovor iz Sofije o vojnoj pomoći, preneo je Rojters.

– Najbolji način da se dođe do mira danas je da stanemo uz Ukrajinu, a ne da budemo neutralni – rekao je Kuleba u bugarskom parlamentu na otvaranju izložbe fotografija koja prikazuje rat u Ukrajini.

– Ponekad moraš da napraviš izbor, ne možeš da budeš između, ne možeš da iznosiš beskrajne argumente. Moraš da staneš na stranu istine. Tako da sve što mogu da kažem je da je vreme da se napravi izbor – rekao je on.

Među vladajućim koalicionim strankama, Demokratska Bugarska podržava slanje oružja i municije, a socijalisti koji su naklonjeni Rusiji se protive.

Centristička partija “Nastavljamo sa promenom” (PP) premijera Kirila Petkova predložila je kompromis o slanju “tehničke pomoći u odbrambene svrhe” Ukrajini.

Četvrta koaliciona populistička stranka “Ima takav narod” (ITN), nije zauzela jasan stav o tom pitanju.

Kuleba je odbacio kompromisni predlog PP.

– Ako imate kacigu i pancir, a nemate pušku u rukama, osuđeni ste na propast. Dakle, ova polumera je politički lepa, ali u suštini poruka je: ”Želimo da umrete zaštićeni” – kazao je on.

1 COMMENT

  1. Covece ti nisi normalan Pa more Mar… ko ste bre vi nas narod odvaja od parceta hleba da bi se vojno obezbedio a vasi Bigatasi se sepure na sigurnom po EU uzmi od njih pa nabavljaj oruzje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here