Z. M.
I najmlađi čuvaju korene

Kulturno-sportsko društvo Bambi iz Beča održalo je izbornu skupštinu, na kojoj je dobilo novu upravu, na čijem čelu je sada Aleksandar – Saša Stanković.

Na mesto potpredsednika izabran je Dejan – Deki Jović, sekretar u novoj upravi je Milan Stokić, njegov zamenik Tatjana Kremenović, a blagajnik Julka Radović, čiji je zamenik Sandra Stefanović. Nadzornu komisiju čine Radovan – Raša Čude i Radiša Ćosić.

Umetnički direktor KUD-a ostaje Vladan – Lula Radojković, sa kojim je Bambi ostvario velike podvige i uspehe, a on sam na proteklom međunarodnom festivalu u Bugarskoj dobio je zvanje “maestra koreografije”, koje ne nose mnogi koreografi, posebno sa našeg područja.

Kostimograf klubu je Nevena Nena Stanković, njen zamenik Jelena – Jeca Čude. Izveštaj o dosadašnjem radu Bambija podneo je sada bivši predsednik Milan Popović, nakon čega se prišlo glasanju tokom kojeg je nova uprava dobila jednoglasno poverenje.

– Nova uprava našeg društva se zahvaljuje na ukazanom poverenju i očekuje punu podršku i saradnju. Svi koji žele da svojim radom i trudom doprinesu boljitku kluba i voljni su da preuzmu određenu odgovornost mogu u svakom momentu da nam se obrate – poručila je nova uprava nakon izbora.

Inače, KSD Bambi je jedan od najstarijih srpskih klubova u Austriji i obeležio je nedavno 45 godina postojanja. Novi predsednik Stanković je za “Vesti” ranije rekao da je KSD na sebe preuzeo obavezu obrazovanja i usmeravanje dece ka srpskoj kulturi. Najavio je da KSD Bambi u ovoj godini planira mnogo promena.

– Planiramo da klub stavimo ponovo na noge, želimo da osnažimo 45 godina tradicije. Pripremamo se već sada za 50. rođendan. Pravimo olimpijski ciklus – prošle godine napunili smo 45 godina, a obeležili smo taj jubilej ove godine, kako bismo izbegli post, i kako bismo mogli da pozovemo predstavnike crkvenih institucija da blagoslove naš jubilej, jer smatramo da je Crkva bitan stožer i čuvar srpskog naroda i srpske kulture – kaže Stanković.

On ističe da klub, pošto ima veliku podršku Crkve, želi još intenzivnije da sa njom sarađuje.
– Planiramo u narednom periodu da klub podignemo na viši nivo, da vidimo šta možemo sa kulturno-sportskim društvom da uradimo u ovom okviru, i ako je to potrebno onda da prerastemo u kulturni centar, koji će pored folklora, pevanja, sporta omogućiti razne tribine, radionice. Imamo mnogo dece koja se interesu za književnost i poeziju, pevaju svoje pesme. Našim mladima koji studiraju ovde i bave se muzikom želimo da ponudimo da se pod našim krovom okupljaju i razvijaju svoju muziku. Sve u duhu srpske tradicije i na čast budućih generacija – kaže Stanković.

Dečji festival

Aleksandar Stanković najavio je da će KSD Bambi 6. aprila održati svoj tradicionalni, šesti po redu Dečji festival. Biće održane radionice za decu, a gosti će, između ostalih, biti i reperi iz domovine.

Učvršćivanje spona sa maticom

– Prvo ćemo pregledati sve šta je valjalo, i šta možemo bolje. Posle izborne skupštine planiramo da ostvarimo čvršću saradnju sa institucijama u Austriji i radimo na tome da ostvarimo jače kontakte sa maticom, Ambasadom, Kancelarijom za dijasporu, Ministarstvom za kulturu. Nas ima nekoliko stotina hiljada u Beču, trebalo bi da se matica nama više pozabavi, ali i lokalne vlasti. Ipak smo značajan deo zajednice svake opštine u Beču – rekao je Stanković.

Izvor:
Z. Mirković

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here