M. Gojković
U iščekivanju početka: Dijasporske priče u publici

Prođe leto vruće i drugačije od svih dosadašnjih. Leto režirano koronom i ne daj Bože da se više ikad ponovi. Uz sve nedaće, zarazu, bolest, smrti, zabrane, strahove, ograničenja, neverice, nerazumevanja, od marta su bile spuštene i zavese kad su kulturni događaji u pitanju. Nedavno je Petar Gojković, dugogodišnji predsednik Odbora za školstvo i kulturu pri Savezu Srba Francuske, rešio da to promeni.

– Korona nas je zatvorila u kuće terajući da se navikavamo na onlajn kontakte i tako se, bar delimično, sačuvamo od tekuće pošasti. Iako je karantin bio naređen, ipak je u svakom od nas tinjala želja da budemo ono što jesmo. Zato nismo duhom mirovali. Neko naviknuti na novu svakodnevice neko i dalje njen protivnik, ali uspevali smo da u sebi zadržimo stvaralački duh. Pisali smo, komponovali, slikali i, evo, iskoristili prvu priliku da se okupimo, oči u oči, a za dan susreta izabrali smo nedeljno podne uoči Rođenja Presvete Bogorodice. Unapred sam bio uveren da ćemo kulturom pobediti koronu – u dahu objašnjava Petar Gojković.

Mali sajam knjiga

Knjige, stihovi, muzika

Dakle, Petar je osmislio, organizovao, uputio pozive na koje su se odazvali brojni. Tako su posle nedeljne liturgije u hramu Sv. Save u Parizu, vernici prešli u svetlu parohijsku svečanu salu, nedavno ulepšanu donatorskim radovima. Posebnu pažnju u renoviranoj sali izazivao je sto sa brojnim knjigama.

– Ovaj štand nazvao sam Sabor književnika, izdavača i turističkih motiva – informiše Petar pokazujući na poređane knjige i brošure, podvlačeći da sve što radi – radi srcem, ali i kao čelnik Udruženja Singi art Mondo kult i uz pomoć Saveza Srba Francuske i Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Vlastimir Stanisavljević Šarkamenac

Umetnici su otkrili šta su vežbali ili stvarali tokom izolacije. Čitali su, recitovali, svirali, a publika je s velikom pažnjom slušala nadarene zemljake i aplaudirala.

Voditeljsku ulogu programa pod naslovom Kulturom protiv korone odradio je lično prof. Gojković, ponaosob je biranim rečima najavio svakog umetnika izvođača, a oni su se svojim umećem dodatno predstavili.

Majstori lepe reči bili su Vlastimir Stanisavljević Šarkamenac, Dana Dodić, Dragan Marinković i Rajka Ivanović Milosavljević. Iz Banjaluke je došla poetesa Neda Gavrić Ostojić, dok su muzikom sva srca razgalili Slavoljub Stević Džeri (gitara i vokal), mlađana Maja Petrović (saksofon) i prof Petar Gojković (klarinet i vokal).

Zasvirali majstori: Petar i Džeri

Okupljanja svakog vikenda

Za kraj – koktel. Gde je Srbin, tu je i čašica prijateljstva, pa je u vedrom i opuštenom ambijentu dogovoreno da se ovakvi skupovi umetnika održavaju svakog vikenda od novembra do februara. Najavljena je i proslava dvadesetogodišnjeg jubileja Školskog centra “Jelena Anžujska”. Tradicionalni sedmodnevni (zbog korone neodržani) junski Dani Srbije i srpske kulture, biće “razvodnjeni” i održavani sve do proslave Svetog Save i manifestacije Dani Svetosavlja.

– Ne može korona biti jača od kulture, a ni od Srbina. Mi imamo svoje oružje i svoj lek, a to su nadarenost, umeće, potreba da smo zajedno i družimo se, posedujemo i ljubav prema matici i svakom čoveku. Zato sam i uveren da pred našom snagom korona mora ustuknuti – s optimizmom zaključuje Petar Gojković.

Kako su okupljeni u sali bili gladni događaja i sami su nabrajali gde su bili, a gde nisu stigli, šta su realizovali tokom leta ili pomerili za sledeću godinu.

Gošća iz Banjaluke: Neda Gavrić Ostojić

Lepa nam je matica

Veći broj dijasporaca ovog leta nije išao u maticu, pa im je, u zamenu za živu sliku, u ovom danu dobrodošao pogled na kataloge, fotose i ponude srpskih turističkih destinacija, na šta se došlo do jednoglasnog zaključka: “Lepa nam je Srbija.”

Romanopisac: Dragan Marinković

Mozaik uz gitaru

Umetnički program trajao je 90 minuta, a mnogo dodatnog vremena prisutni su posvetili razgledanju mozaika koji je prvi put izložio višestruko nadareni Džeri Ostojić.

– Mozaik je moje novo čedo, lepotu kreacije mozaika otkrio sam tokom korona zabrane kretanja – sažima Džeri.