T. Barbulović
Osveštavanje i sečenje slavskih kolača

U čast velikog i slavnog viteza Svetog Georgija koji je postradao u ime hrišćanstva, parohija SPC iz Kraljevine Danske, koja nosi ime ovog svetitelja, proslavila je svoju slavu. Liturgiju je, u prisustvu brojnih vernika iz Danske i Švedske, služio episkop britansko-skandinavski Dositej u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Kopenhagenu.

Sasluživali su: arhimandrit Nektarije (Samardžić), protosinđel Metodije Lazić, protojerej Aleksandar Samardžić, protojerej Milan Vukašin i ipođakon Nenad Vučić.

Posle pričešća, održan je parastos za preminulu braću i sestre, a potom su osveštani i sečeni slavski kolači. I ove godine ih je bilo nekoliko, a domaćini parohijske slave bile su tri Aleksandre, članice crkvenog hora – Aleksandra Tolmačev, Aleksandra Milošević Novaković i Aleksandra Rakić.

Za narednu godinu, kumstvo je preuzela Zdenka Tanović sa porodicom, takođe članica crkvenog hora.

Vladika Dositej u besedi je istakao da nema srećnijeg naroda od pravoslavnih hrišćana, a otac Aleksandar parohijski sveštenik pozvao je brojne vernike da u crkvenom dvorištu proprate nastup folklornog ansambla Opanak iz Kopenhagena.

Celodnevno druženje je nastavljeno svečanim ručkom u crkvenim prostorijama.

Izvor:

T. Barbulović - Vesti

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime