Kup Koraća: “Parni valjak” brani tron

0

"Crno-belima" je minulih sezona trijumf u borbi za "Žućkovu levicu" predstavljao odličan zalet za osvajanje trofeja u domaćoj i regionalnoj NLB ligi, kao i sjajne rezultate u Evroligi.

Tim Duška Vujoševića nalazi se u veoma dobroj formi, pošto je u proteklom periodu, izuzev poraza od grčkog Marusija u Atini, beležio samo pobede. Poslednji trijumf u nizu bio je nedeljni nad "večitim rivalom" Crvenom zvezdom, nakon što su prethodno oboreni na pleća i evropski giganti – Barselona i Panatinaikos.
Najvažnije za "crno-bele" je da su bez rezultatskih kikseva prebrodili period u kojem su igrali bez povređenog snažnog centra Aleksandra Marića. Kao važna karika u sastavu, pogotovo u odbrani, nametnuo se crnogorski kolos Slavko Vraneš, dok ton igri najtrofejnijem srpskom klubu daju plejmejker Lester Mekaleb, kapiten Petar Božić i Dušan Kecman.

 

Trener "crno-belih" Duško Vujošević rekao je svojim pulenima da je neophodan maksimalni oprez ako žele da odbrane Kup.

 

Partije eksplozivnog krila Jana Veselog u poslednjim okršajima daju dodatni argument stručnom štabu Partizana da može da očekuje još jedan domaći trofej, dok američki internacionalac Lorens Roberts pokazuje da se lagano uklapa u uhodani sistem "crno-belih". Dominaciju Partizana u domaćim i regionalnim okvirima, koja traje već četvrtu sezonu, žele da prekinu svi učesnici finalnog turnira. Međutim, u konkurenciji prošlogodišnjeg finaliste Crvene zvezde, debitanta Radničkog Basketa, Hemofarma, FMP-a, kragujevačkog Radničkog, valjevskog Metalca i OKK Beograda, gotovo je izvesno da samo "crveno-beli" i Vrščani mogu da pomrse račune braniocu trofeja.

 

Crvena zvezda je jedina pobedila Partizan ove sezone. Izvanredni rezultati u Evrokupu, gde su u devet utakmica zabeležili samo jedan poraz, kao i sacuvani "kostur" ekipe iz prethodne sezone, glavni su aduti kluba sa Malog Kalemegdana u borbi za prvi trofej posle četiri "sušne" godine. 

 

Amerikanac Majk Tejlor se pokazao kao pravo rešenje na osetljivoj poziciji plejmejkera, dok je centar Elmedin Kikanović konačno iskazao sav potencijal potvrdivši da je igrač prepoznatljivog stila koji može da održi visok nivo forme tokom naporne sezone.

 

Reprezentativac Nemanja Bjelica sezonu nije počeo u skladu sa očekivanjima, ali kako vreme prolazi, igra sve bolje. Uz ubojitog šutera Filipa Videnova i veoma zahvalnih Borisa Bakića i Olivera Stevića, puleni trenera Aleksandra Trifunovića, uprkos problemima na centarskoj poziciji, mogu da se nadaju dobrim vestima iz grada na Nišavi.

 

Najviše problema sa povredama ima ekipa Hemofarma, koja je pod vođstvom novog trenera Željka Lukajića izgleda okončala period velikih oscilacija u igri. Vrščani u Niš putuju bez Miljana Pavkovića i Milivoja Božovića, ali ih je značajno poremetio odlazak Amerikanca Džeroda Stivensona u Južnu Koreju.
Bez obzira na sve probleme, klub u kojem igraju državni reprezentativci Stefan Marković i Milan Mačvan, iskusni Boban Krstović i mladi Boban Marjanović, spada u krug favorita za osvajanje domaćeg trofeja.

 

Za razliku od prethdodnih godina, kada je više timova konkurisalo za pehar nacionalnog Kupa, utisak je da je ovoga puta "knjiga spala na tri slova". Po kvalitetu igračkog kadra i rezultatima u dosadašnjem toku sezone beogradski "večiti" i vršački "famaceuti" su daleko ispred ostalih.

 

Potencijalna iznenađenja mogu se očekivati od kragujevačkog Radničkog, pred kojim su u regionalnog ligi padali svi domaći timovi, izuzev Partizana, kao i od FMP-a. 

 

Rezultati "pantera" u Evročelendžu, u kojem su zabeležili samo jedan poraz, u velikoj su nesrazmeri sa postignutim u NLB ligi, gde će do kraja voditi neizvesnu borbu za opstanak. Trener "pantera" Vlade Đurović prepustio je ulogu favorita Crvenoj zvezdi.

Ostala tri učesnika finalnog turnira, OKK Beograd, valjevski Metalac i Radnički Basket, braniće čast domaće lige, takmičenja koje iz godine u godinu sve više zaostaje za regionalnim nadmetanjem. Trener košarkaša Radnički Basket Boško Đokić izjavio je da njegova ekipa putuje u Niš na završni turnir Kupa Radivoja Koraća kako "bi učila".

U četvrtfinalnim utakmicama 18. februara sastaju se Partizan – Radnički Basket i Hemofarm – Metalac, a dan kasnije Radnički Kragujevac – OKK Beograd i Crvena zvezda -FMP.

 

U polufinalu 20. februara igraće pobednici prvog i dugog, odnosno trećeg i četvrtog para. Finalni meč Kupa Radivoja Koraća na programu je 21. februara od 20 časova.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here