Kupili priloge i pecali

0

Takmičenje na Zvorničkom jezeru
 

Brkajlije su ostale na dnu i mirno sačekale da se čamci i udice sklone s jezera ostavljajući nerazotkrivenu misteriju da li se u tim vodama kriju kapitalci od po 100 kilograma, ili su to samo ribolovačke priče.

Ovogodišnja manifestacija imala je i humanitarni karakter i svi posetioci mogli su da daju priloge za domaćinstva ugrožena od majskih poplava i klizišta u malozvorničkoj opštini. Organizovali su je malozvornička opština, Turistička organizacija Malog Zvornika i OOSR Drinsko jezero Mali Zvornik.
 

Dama najbolja

Pobednik: Iboja Tot sa ulovom

Kako se peca, ovog puta je pokazala je dama, Iboja Tot iz Kanjiže, koja je sa ulovljenim somom od 2.800 grama, dugačkim 75 centimetara bila najuspešnija, drugi je s ulovom od 2.060 grama bio Nenad Vučetić iz Malog Zvornika, dok je treće mesto pripalo Lozničaninu Živku Jankoviću sa brkom od 2.000 grama.

 

Iboja je ovom pobedom samo potvrdila da zna znanje jer je ona i prošle godine imala ulov i sa primerkom od 63 centimetra teškim 2.450 grama bila treća.

– Zadovoljna sam rezultatom i drago mi je što sam ovog puta imala najveći ulov. Zvorničko jezero je veoma lepo mesto, a somovijada manifestacija na koju rado dolazim i uvek se ovde lepo osećam. Nadam se da ću i naredne godine imati dobar ulov i ponovo se družiti sa kolegama ribolovcima – rekla je ona kratko.

Sa njom je u čamcu bio i njen suprug Andraš Tot, predsednik sportskih ribolovaca iz Kanjiže.

– Osam godina dolazim ovde poslednjeg vikenda jula ne zbog ulova, već lepote koja se može videti. Nažalost, ovde se već nekoliko godina ne uhvati više od četiri-pet somova, ali je mesto lepo, a atmosfera dobra. Poslednje tri godine uvek smo među onima koji su uhvatili soma. Pre tri godine bio sam drugi, prošle je supruga bila treća, a sada je prva. Bavimo se sportskim ribolovom oko 25 godina – kaže Andraš.
 

Riblja čorba

Osim pecanja, i ovog puta je održano takmičenje u pripremanju riblje čorbe Zlatni kotlić, a najbolja je u konkurenciji 10 ekipa, kao i prošle godine, bila ekipa Bratstvo iz Kanjiže, druga Lisina iz susednog Radalja, a treća Tisa 63, koju su činili majstori iz Novog Sada, Bečeja i Malog Zvornika.

 

Član žirija na zadatku: Kusa riblju čorbu
 

Ovogodišnja somovijada je, prema rečima Vojislava Stamenkovića, direktora Turističke organizacije Mali Zvornik, okupila 90 takmičara iz svih republike bivše SFRJ, Mađarske i Nemačke. Na obali Zvorničkog jezera održan je i letnji izložbeni sajam hrane i vina, suvenira i radova starih zanata, gde su posetioci mogli dosta toga da vide, pazare i probaju.

Prva somovijada održana je 1998. u nameri da se okupljanjem vrsnih ribolovaca ulovi što veći som jer, prema pričama, Zvorničko jezero krije somove teže od 200 kilograma, ali do danas nije izvučen kapitalac.

 

Rekord drži Đorđe

Samo jedno takmičenje je prošlo bez odgovarajućeg ulova, a rekord somovijade još uvek drži Đorđe Tadić iz Malog Zvornika koji je pre 14 godina imao ulov od 12 kilograma, a do sada najveći ikada izvađeni som iz jezera težio je 87 kilograma.

Regata po kiši

Na put od 22 kilometra otisnula se 4. malozvornička regata sa oko 200 plovila od Velike Reke do Sakara. Zbog lošijeg vremena regata je na cilj stigla kasno posle podne praćena jakom kišom. To nije pokvarilo dobro raspoloženje učesnika regate koji su bili zadovoljni ovogodišnjom plovidbom Zvorničkim jezerom.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here