Pixabay.com
Indonezijsko ostrvo Bali

Ukoliko opet dođe do uvođenja karantina zbog koronavirusa, bogataši žele da ga provedu na udaljenim i sunčanim plažama zemalja koje nemaju problem s pandemijom, pa je kupovina državljanstva postala nova moda među povlašćenima.

Kupovina državljanstva nekih zemalja je moguća, čak postoji i cenovnik. Mnogi koji su u mogućnosti da sebi plate privilegiju „bega” u krajeve sa bistrim morem i sunčanim plažama, ili u zemlje poput Novog Zelanda koje su uspele da se oslobode koraonavirusa, sve češće se odlučuju na ovaj potez.

Bogatašima su na raspolaganju programi koji garantuju državljanstvo u zamenu za investiranje u zemlju domaćina. To mogu učiniti preko specijalizovanih kompanija, kao što je Henli partners, vodeća svetska konsultantska firma za obezbeđivanje državljanstva i prebivalištv. S obzirom na situaciju u svetu, ova kompanija pomaže onima sa „dubokim džepovima“ da kupe pristup „utočištima“.

Pravo na boravak, rad i studiranje na Novom Zelandu je moguće kupiti za dva miliona dolara, u zavisnosti od vrste vize koja se odabere. Malta takođe nudi sličnu opciju, pa bračni par može dobiti državljanstvo za oko 1,2 miliona evra uključujući kupovinu nekretnine.

Brojne bogate porodice su se odlučile na kupovinu državljanstva, a potražnja je porasla za 49 odsto u prva četiri meseca ove godine u poređenju s istim periodom prošle godine. Zabeleženo je i povećanje od 22 odsto onih koji žele da apliciraju za novo državljanstvo ili pravo na boravak.

Bogataši su zainteresovani za Karibe gde se mogu izolovati na peščanim plažama, ali pokazuju interes i za Australiju i Novi Zeland. Takođe, veoma interesantan im je i Portugal.

Proces za dobijanje državljanstva na Karibima traje najmanje tri meseca, a mnogo duže za zemlje Evropske unije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here