EPA
Avion F-16 (Foto: Ilustracija)

Predsednik SAD Donald Tramp neće tražiti izdvajanje 4 odsto BDP-a za odbranu, izjavila je potpredsednica Asocijacije Atlantskog sporazuma i bivša ambasadorka Bugarske u SAD Elena Poptodorova. Ona je dodala da američki predsednik jednostavno pokušava da prodrma članove NATO-a.

„Najverovatnije će zatražiti da se poštuje sporazum o izdvajanju 2 odsto BDP-a. To što je on rekao prošle godine o četiri odsto je njegov manevar da se potrese i izaziva okruženje. Znamo da je on ekstravagantan u svojim izjavama“, izjavila je ona u intervjuu za „Fokus“.

„Tramp faktički poziva saveznike da troše na odbranu koliko i SAD — 3,8 odsto“, izjavila je bivša ambasadorka.

„Ipak je jasno da je cilj samita u Velsu bio da se postigne sporazum o dva odsto — o tome je američka strana saopštila i na profesionalnom nivou“, izjavila je Poptodorova.Ona je naglasila da će ove godine, zahvaljujući kupovini F-16, Bugarska postati „odlikaš“ za NATO, i može ponosne glave prisustvovati samitu Alijanse. Ona je izrazila nadu da država može kupiti još osam lovaca.

„Pomalo maštam o danu kada ćemo moći kupiti još lovaca. Istina je da je osam lovaca dobar prvi korak, ali to nije čak ni eskadrila. Nama je potrebno minimum 16“, izjavila je Poptodorova.

Ranije je bugarski premijer Bojko Borisov izjavio da je, zahvaljujući kupovini američkih aviona, Bugarska povećala izdvajanje za vojni budžet za ovu godinu od 3 odsto. Podsetimo — u skladu sa nacionalnim planom o povećanju rashoda za vojsku, ovaj pokazatelj je trebalo da se poveća do 2 odsto BDP-a do 2024. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here