pixabay.com

Kupujete novi telefon, ali ne znate na šta bi trebalo da obratite pažnju? Evo nekoliko osnovnih saveta.

Prva i najbitnija stvar je, naravno, cena. Mada svi znamo otprilike koliko novca smo spremni da izdvojimo za novi uređaj, ne bi bilo loše da vidite šta tačno možete da dobijete za taj iznos. Generalno, telefoni su “grupisani” u tri kategorije: Budžet telefoni (do oko 300 evra), srednja klasa (od 300 do oko 700 evra) i flegšip (od oko 700 evra pa naviše). Ovo su, naravno, samo grube crte, i ne postoji jasna granica.

Takođe, jednu stvar bi trebalo da utvrdimo na početku. Ne zaboravite da i ovde važi pravilo “koliko para, toliko muzike”, sviđalo se to nekome ili ne. Ono na šta bi trebalo da se fokusirate, jeste koliko vam je, zapravo, “skupih” karakteristika i funkcija potrebno.

Veličina ekrana

Veličine ekrana na telefonima se često povezuju sa kvalitetom i luksuzom, ali to nije uvek slučaj. Ako ne nameravate da koristite telefon za stalno gledanje filmova i serija, možda je ipak bolji izbor neki sa manjim ekranom. Lakše ćete se sa njim snalaziti, i lakše će vam biti da ga “spakujete” i držite u ruci.

Funkcije: Razmislite šta kupujete

Telefoni su otišli prilično daleko od svojih početaka, kada smo ih koristili samo za pozive i poruke. Gomila uređaja danas dolazi sa digitalnim olovkama, čvrstim kućištem, pojačanom biometrijom i raznim funkcijama koje vam možda nisu bitne.

Kad kupujete Android (ili bilo koji drugi telefon), pročitajte šta sve može i donesite zaključak prema tome što ćete realno od njega tražiti. Šanse su da ćete uz ovakvo razmišljanje verovatno i da uštedite, jer ćete se fokusirati samo na ono što vam je stvarno potrebno.

Performanse

Zapamtite ove stavke: RAM, CPU i prostor za skladište memorije. Sledi plastično i jednostavno objašnjenje šta znače.

Čim imate više RAM-a, uređaj može da pokrene više stvari odjednom. CPU “nadgleda” brzinu rada i performanse u zahtevnom softveru poput video-igara.

Prostor za skladištenje podataka je upravo to što ste i mislili – sobodan prostor za video-snimke, fotografije, poruke, razgovore i programe. Velik broj Androida, na sreću, dozvoljava proširenje memorije, ali proverite za svaki slučaj.

Ažuriranje softvera

Ažuriranje operativnog sistema jedna je od najvećih boljki Android platforme, pa nije redak slučaj da korisnici kupe telefon koji dobije jedno do dva ažuriranja, i to je to. Neki brendovi, kao na primer Pixel, “zakrpe” softver kad god je to moguće, ali ovo je pre izuzetak, nego pravilo.

Ažuriranje operativnog sistema (i to redovno) značajno vam je pre svega zbog sigurnosti, ali i zbog otklanjanja bagova i zbog novih funkcija koje se dodaju, ili unapređuju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here