pixabay.com
Američki avioni F-35

Katar je proteklih nedelja podneo zvaničan zahtev Sjedinjenim Američkim Državama za kupovinu borbenih aviona F-35 5. generacije, preneo je Rojters.

Rojters se pozvao na izjave troje ljudi koji su upoznati sa ovom aktivnošću, a kako se navodi, moguće sklapanje sporazuma moglo bi zategnuti američke odnose sa Izraelom ali i Saudijskom Arabijom.

Iz Rojtersa su zatražili komentare od zvaničnika SAD i Katara. Portparol američkog Stejt departmenta rekao je da Sjedinjene Države ne potvrđuju niti komentarišu predložene prodaje ili transfere iz oblasti odbrane dok o tome Kongres ne bude formalno obavešten. Istovremeno iz ambasade Katara u Vašingtonu nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar, prenosi Tango Six.

U daljem tekstu se podseća da SAD pomažu naoružavanje saveznika u regionu kako bi se suprotstavili Iranu i da to uključuje i Katar u kome SAD imaju jedno od najvećih vojnih postrojenja na Bliskom istoku u kome se nalazi 8000 američkih vojnika i civila koji rade za Ministarstvo odbrane SAD.

Zahtev Katara za nabavkom F-35 dolazi nakon što su SAD i Ujedinjeni Arapski Emirati u avgustu postigli sporazum u kojem se Vašington složio da razmotri odobrenje ovoj Zalivskoj državi da takođe nabavi ovaj tip aviona. To je dogovoreno u sporednom sporazumu nazvanom „Abrahamov sporazum“ kojim su normalizovani diplomatski odnosi između UAE i Izraela. Međutim, Izrael je nagovestio oštro protivljenje prodaji F-35 Emiratima i najverovatnije će tako biti i u slučaju Katara jer bi to moglo da ugrozi izraelsku vojnu prednost na Bliskom istoku.

Četvrta osoba koja je u Vašingtonu upoznata sa tim pitanjem rekla je agenciji Rojters da postoji stalna zabrinutost u vezi prodaje naoružanja Kataru zbog njegovih veza sa Hamasom što bi u slučaju katarske nabavke F-35 mogao biti razlog za raskid eventualno postignutog sporazuma. Jedan od sagovornika izjavio je da katarsko pismo o zahtevu za nabavkom aviona koji je prvi formalni korak u pravnom procesu prodaje po liniji FMS (Foreign Military Sales), nije direktno povezano sa usvajanjem već spomenutog ‘’Abrahamovog sporazuma’’ niti postoji bilo kakav znak da će Katar normalizovati odnose sa Izraelom.

Sa druge strane, SAD i Katar imaju vrlo bliske odnose. U septembru ove godine, državni sekretar SAD Majk Pompeo sastao se u Vašingtonu sa katarskim ministrom inostranih poslova šejkom Muhamedom bin Abdulrahmanom al-Tanijem pošto se SAD nadaju daljem napretku u imenovanju Katara za svog glavnog saveznika koji nije član NATO.

I pored toga što su Katar i UAE američki saveznici, Rojters navodi da bi njihovi mogući ugovori o nabavci F-35 morali zadovoljiti decenijama star sporazum SAD i Izraela u kome se nadvodi da bilo koje američko naoružanje prodato u regionu Bliskog istoka ne sme narušiti izraelsku kvalitatitvnu vojnu nadmoć, garantujući da američko naoružanje isporučeno Izraelu ima superiorne sposobnosti u odnosu na ono koje je prodato njegovim susedima.

Prodaji F-35 Kataru mogla bi da se takođe usprotivi i Saudijska Arabija koja je najmoćniji i najbliži američki saveznik među zemljama Persijskog zaliva. Ova država je zajedno sa UAE, Bahreinom i Egiptom i dalje u političkom sukobu sa Katarom koji traje već tri godine a koji je Trampova administracija do sada bezuspešno pokušala da okonča.

Na kraju se dodaje da bi bilo kakva prodaja F-35 odnosno pregovori i isporuka mogli trajati godinama, što bi nekoj novoj američkoj administraciji dalo vremena da zaustavi postizanje sporazuma a podseća se i da bi prodaja morala imati odobrenje Kongresa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here