EPA/Christian Bruna
Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc

Mandatar za sastavljanje nove austrijske vlade i lider Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijan Kurc ističe da mu je cilj da do početka odnosno sredine januara uspostavi stabilnu, delotvornu vladu.

Kurc je, u intervjuu televiziji “Oe24”, kazao da je optimističan što se tiče vlade sa Zelenima, sa kojima trenutno pregovara o koalicionom sporazumu.

“Veoma sam optimističan, pošto je, naravno, cilj pregovoara da postignemom rezultat. Da li će doći do zaključenja dogovora još uvek se ne zna, ali činimo naše najbolje”, naglasio je on.

Kurc je preneo da se pregovori vode veoma intenzivno, sa brzim tempom.

“Moj cilj je da te pregovore u jednom trenutku zaključimo pozitivno. U ovom trenutku je atmosfera i dalje veoma dobra i sadržajno smo tu i tamo napravili napredak”, objasnio je on dodajući da se pregovori vode uz uzajamno poštovanje.

Ukazao je da i dalje postoje velie razlike izmedju dve stranke, zbog čega je neophodno vremena za pregovore.

“Dogovorili smo da pregovore nastavimo i odmah posle Božića, to jest da ćemo pauzu imati samo od 24.do 26.decembra, i da ćemo ponovo da se sastanemo 27., I da ćemo onda, nadam se, brzo napredovati ka završetku”, kazao je Kurc.

Obe stranke, prema njegovim rečima, imaju svoje jasne stavove-

“Mislim da niko ne želi da postignemo miminalne kompromise. Ono što treba je razumni pokušaj da svaka stranka, tako gde je dala obećanje, gde želi da postavi težište, to može i učiniti. Zeleni, naravno imaju brojne svoje glasače, koji očekuju da će u oblasti zašite životne sredine, ali i kod transparentnosti postići napredak. Tu ćemo mi iz OVP morati da se pomerimo. Na drugoj strani postoje jasne pozicije sa naše strane u oblasti privrede – nema novog zaduživanja. A posebno jasna linija je kod ilegalne migracije. Svakom je jasno da glasači očekuju da ćemo se pridržati našeg kursa”, rekao je Kurc.

Takodje je ukazao da je veliki cilj OVP da se smanji poreski teret na zaposlene, jer je to obećano u predizbornoj kampanji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here