EPA/Christian Bruna
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc uveren je da je Austrija na početku drugog talasa koronavirusa i izrazio uverenje da će se po pitanju pandemije situacija idućeg leta normalizovati.

Kaže da se nazire „svetlo na kraju tunela“, uz pretpostavku da će jesen i zima biti teške.

Tokom posete Švajcarskoj, kaže da se sastao sa šefovima velikih farmaceutskih koncerna Roš, Novartis i Lonca sa kojima je razgovarao o razvoju vakcine.

– Postoji veliki napredak u oblasti leka, testova, ali i oko vakcine. Zato sam uveren da će situacija na leto ponovo da se normalizuje – naglasio je on.

Kazao je da je želeo da pooštri mere u Austriji mnogo ranije, još krajem avgusta.

– Međutim, ne donosim sam odluke. Sada smo u vladi dogovorili pooštravanje mera, što je potrebno – objasnio je Kurc u intervjuu bečkom dnevniku „Esterajh“.

On je podsetio da je još prošle nedelje rekao da je Austrija suočena sa početkom drugog talasa i da ostaje pri tom stavu. Ukazao je da je vidljiv eksponencijalni rast, za sada, kako dodaje, još blagi.

S tim u vezi uputio je hitan apel stanovništvu da se pridržava svih mera – distanca, maske, higijena I smanjenje socijalnih kontakata.

Kurc je ocenio da upozorenja za putovanje u Beč i Austriju, koje su izdale neke zemlje, nanosi štetu ekonomiji.

– Upozorenja uvek znače štetu po privredu. Moramo sve učiniti u borbi protiv visokih brojeva zaraze – podvukao je on.

Jasno je okrivio „crne ovce“ u noćnoj gastronomiji za aktuelnu epidemiološku situaciju i najavio da će ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer pokrenuti oštru akciju kontrole tog sektora. Istakao je da su pojedini iskoristili rupe u zakonu, kako ne bi poštovali ograničeno vreme rada.

U okviru pooštrenih mera kontrole predviđene su i visoke novčane kazne za nepoštovanje mera. Tako je za gosta nekog lokala koji ne poštuje ograničeno radno vreme do najkasnije 1 sat posle ponoći, predviđena kazna do 3.600 evra. Vlasnici tog lokala moraju da računaju sa kaznom u visini do 30.000 evra.

Što se tiče mere ograničenja broja osoba na privatnim proslavama u zatvorenom sa do 10 ljudi, policija za kršenje može napisati kaznu u visini do 1.450 evra.

Za nenošenje maske na mestima na kojima postoji obaveza preti kazna do 3.600 evra.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime