EPA/Daniel Novotny
Sebastijan Kurc

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavio je danas nove mere za usporavanje širenja koronavirusa u Austriji, koje predviđaju i obustavu verskih službi u crkvama.

– Ovih dana vidimo drastičan rast broja inficiranih u Italiji, drugim zemljama Evrope, ali i kod nas. Imamo sada i jednu žrtvu virusa. Zbog stalnog rasta broja inficiranih moramo preduzeti dosledno mere prevencije – kazao je on na konferenciji za štampu.

Kurc je istakao da je proteklih dana vlada već predstavila niz mera sa ciljem smanjenja socijalnih kontakata, koje treba da doprinesu usporavanju širenja koronavirusa.

– Naš cilj je da najkasnije od pondeljka masivno smanjimo socijalne kontakte, smanjimo ih na minimum – podvukao je on.

Kurc je preneo da je danas, s tim u vezi, doneto više odluka sa značajnim faktorima u austrijskom društvu.

S tim u vezi se zahvalio predstavnicima verskih zajednica, koje su odlučile da narednih nedelja neće biti verskih službi, proslava, kao što su krštenja i venčanja.

Zahvalio je i predsednicima pokrajina Forarlberg i Štajerske koji su odložili pokrajinske i lokalne izbore.

Podsetio je i na juče najavljenu meru obustave nastave u školama, koja stupa na snagu u ponedeljak za decu od 14 godina starosti, a od srede za osnovce.

S tim u vezi je objasnio da preduzetnici odlučuju da li njihovi zaposleni mogu biti slobodni, i ko će moći da ostane kući i brine o deci.

– Onima, koji daju slobodno svojim zaposlenima, jer postoji potreba za brigom za decu, biće data pomoć u visini jedne trećine troškova plate – najavio je Kurc.

Rekao je da će oni koji moraju da rade dobiti ponuđenu brigu o njihovoj deci, te dodao da ni u kom slučaju deca ne trebaju biti predata babama i dedama, jer mere imaju za cilj zaštitu starijih sugrađana, kojima virus predstavlja opasnost po život.

Kazao je i da je sve spremno što se tiče kritične infrastrukture, jer je ona bitna osnova za funkcionisanje države, a to nisu samo vodovod i elektroprivreda, već, na primer, i supermarketi i apoteke.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober rekao je da je bilo za očekivati da će regionalna epidemija postati globalna pandemija.

Ukazao je da je trenutno najveći rast inficiranih u Evropi, te dodao da je uveren da će merama, koje je preduzela austrijska vlada, biti usporeno širenje virusa.

Anšober je naglasio da je cilj da se uspori širenje koronavirusa kako se ne bi poklopio sa talasom virusa koji je u toku, čime bi se smanjio pritisak na bolničke kapacitete.

On je ukazao da trenutno ima 361 potvrđen slučaj infekcije, a da se do kraja dana mora računati da će taj broj preći 400, jer postoji veliki broj sumnji i testova koji nisu okončani.

Poslednjih dana, kako je naveo, rast je iznosio svakodnevno po 40 odsto, a mere koje je vlada donela tek će delovati za nedelju dana.

Konstatovao je, ujedno, pozitivnu solidarnost u društvu, i rekao da se zemlja nalazi trenutno usred krize.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer izvestio je novinare da je od nedavne zabrane ulaska državljanima Italije u Austriji bilo više od 150 vraćanja sa granice, i konstatovao da kontrole funkcionišu.

Istovremeno je upozorio da je puno lažnih vesti u opticaiju, jedne koje banalizuju, a druge koje uveličavaju opasnost, a imaju za cilj podsticanje panike.

– Zbog toga je važna transparentnost. Informacije koje mi dajemo kao Krizni štab su jedine verifikovane i ispravne, druge se ne mogu proveriti i ko zna odakle dolaze – kazao je Nehamer.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here