EPA/Christian Bruna
Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavio je danas, nakon sednice Kriznog štaba povodom izbijanja epidemije koronavirusa u susednoj Italiji, mere prevencije, koje sadrže i upozorenje građanima za putovanje u pogođene italijanske regije.

Kurc je, na konferenciji za štampu, objasnio da će vlada pokrenuti kampanju informisanja stanovništva.

Na sednici Kriznog štaba je dogovoreno da ministarstva unutrašnjih poslova i zdravlja prosleđuju svakodnevno izveštaj kancelaru i izađu sa odgovarajućim informacijama u javnost.

U četvrtak će predsednici pokrajina sa šefovima resora unutrašnjih poslova i zdravlja razgovarati sa saveznim vlastima o usaglašavanju delovanja pokrajina, opština i države.

Koronavirus biće, kako je najavio Kurc, tema nacionalnog saveta za bezbednost u petak.

Dalje je kazao da će biti pokrenuta kampanja informisanja stanovništva, posebno o merama zaštite.

Ministarstvo spoljnih poslova, kako je dogovoreno, izdavaće detaljna upozorenja za putovanja u pogođene regije.

Isto tako je dogovoreno da se saradnja na evropskom nivou i sa susedima Austrije dalje intenzivira.

– Mrežu za upozorenje ćemo učiniti još tešnjom – naglasio je Kurc.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober rekao je da se više ne radi o “čisto regionalnoj epidemiji u Kini”, ali da još nije u pitanju globalna pandemija.

Koronavirus je stigao u EU, podvukao je on, dodajući da je razgovarao sa italijanskim kolegom Robertom Sperancom koji mu je najavio odlučne mere za suzbijanje daljeg širenja virusa.

Preneo je i da je dogovoreno da se sutra u Rimu sastanu ministri zdravlja Austrije, Švajcarske, Slovenije, Francuske i Nemačke kako bi se usaglasili sa Italijom.

– Moguće je da dođe do infekcija i u drugim evropskim zemljama, a tako naravno i u Austriji. Zato je potrebno da se pripremimo za sve scenarije – poručio je Kurc.

– Ne postoji razlog za paniku, ali je neophodno imati realističan pogled na stvari. Nije isključeno da mogu da se pojave slučajevi infekcije koronavirusa i u Austriji – dodao je kancelar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here