EPA/Filip Singer
Kancelari Austrije i Nemačke Sebastijan Kurc i Angela Merkel

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavio je da će predstaviti drugačiji predlog za obnovu privrede EU od onog koji su dogovorili nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron.

Kurc je, u izjavi dnevniku „Oberesterajhiše Nahrihten“, rekao da Austrija želi da bude solidarna sa državama koje su posebno pogođene krizom, ali da veruje da su krediti ispravni put, a ne grantovi.

– Narednih dana ćemo izneti predlog sa našim idejama. Verujem da je moguće da se evropska privreda podstakne i da pored toga izbegnemo objedinjavanje dugova – rekao je on.

Kurc ističe da je Austrija, kao i mnoge druge članice EU, iznenađena predlogom Merkelove i Makrona.

– Naravno da je legitimno da dve zemlje, još uz to velike, nešto predlože. Ali se odluka donosi od strane svih članica EU“, poručio je Kurc.

Austrija, prema njegovim rečima, o svom predlogu kontaktira sa Holandijom, Danskom i Švedskom, odnosno grupom ekonomskih jakih i štedljivih zemalja, koje su se usprotivile predlogu Evropske komisije o novom budžetu.

Plan kancelarke Merkel i predsednika Makrona predviđa fond EU za obnovu privrede u vrednosti od više od 500 milijardi evra, od kojeg bi posebno „profitirale“ zemlje teško pogođene krizom jer bi dobile grantove.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime