EPA/Filip Singer
Kancelari Austrije i Nemačke Sebastijan Kurc i Angela Merkel

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavio je da će predstaviti drugačiji predlog za obnovu privrede EU od onog koji su dogovorili nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron.

Kurc je, u izjavi dnevniku “Oberesterajhiše Nahrihten”, rekao da Austrija želi da bude solidarna sa državama koje su posebno pogođene krizom, ali da veruje da su krediti ispravni put, a ne grantovi.

– Narednih dana ćemo izneti predlog sa našim idejama. Verujem da je moguće da se evropska privreda podstakne i da pored toga izbegnemo objedinjavanje dugova – rekao je on.

Kurc ističe da je Austrija, kao i mnoge druge članice EU, iznenađena predlogom Merkelove i Makrona.

– Naravno da je legitimno da dve zemlje, još uz to velike, nešto predlože. Ali se odluka donosi od strane svih članica EU”, poručio je Kurc.

Austrija, prema njegovim rečima, o svom predlogu kontaktira sa Holandijom, Danskom i Švedskom, odnosno grupom ekonomskih jakih i štedljivih zemalja, koje su se usprotivile predlogu Evropske komisije o novom budžetu.

Plan kancelarke Merkel i predsednika Makrona predviđa fond EU za obnovu privrede u vrednosti od više od 500 milijardi evra, od kojeg bi posebno “profitirale” zemlje teško pogođene krizom jer bi dobile grantove.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here