EPA/Christian Bruna
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je danas posle podne da se Austrija nalazi na početku drugog talasa epidemije koronavirusa, zbog čega je vlada donela odluku o uvođenju dodatnih mera, koje će od ponedeljka važiti u celoj Austriji.

– Suočeni smo sa eksponencijalnim rastom. Moramo sada da reagujemo i sprečimo zaustavljanje privrednog i društvenog života, te i ublažimo negativne posledice po privredu. Rastući broj novih zaraza vodi ka upozorenjima za putovanje, a to je loše po ekonomski razvoj, jer su posebno pogođeni gastronomija, turizam, trgovina i drugi – objasnio je Kurc na konferenciji za štampu.

On je kazao da je na osnovu iskustva ustanovljeno da do zaraze dolazi u zatvorenom prostoru, i to pre svega u privatnom kontaktu, to jest na privatnim slavljima svake vrste.

Zbog toga je vlada, kako je preneo, odlučila da uvede tri konkretne nove mere koje u ponedeljak u ponoć počinju da se primenjuju.

– Najpre socijalni kontakti moraju biti smanjeni. Odlučili smo da ograničimo na maksimalno 10 osoba broj prisutnih na svim privatnim proslavama u zatvorenom prostoru. Na otvorenom broj se ograniccava na 100 – objasnio je Kurc.

Izuzeci, kako je dodao, su samo sahrane.

Što se profesionalno organizovanih velikih manifestacija tiče broj ostaje nepromenjen sa do 1.500 u zatvorenom prostoru i 3.000 na otvorenom.

Kada je reč o gastronomiji i dalje će važiti da je konzumacija moguća u zatvorenom samo za stolom, uz maksimalan broj od 10 osoba za jednim stolom.

Dalja mera je da se maska mora nositi u trgovini, kod pružaoca uslužne delatnosti, u crkvama, javnom prevozu, institucijama, ali i na pijaci i sajmovima.

U gastronomiji, pored osoblja, masku gosti moraju da nose za vreme kretanja, to jest prilikom ulasku ili izlasku iz lokala, sve dok ne sednu za sto.

Ugostiteljski objekti, prema odluci vlade, mogu raditi samo do 1 sat posle ponoći, čak iako se radi o “zatvorenoj” žurci, proslavi, što su mnogi do sada koristili za prekoračenje ograničenja.

Dalje je rekao da je, zbog teške situacije ugostiteljstva, odlučeno da se umanjeni PDV produži na godinu dana.

– Molimo građane da te mere podrže kako bi dobro prošli kroz drugi talas. Na proleće smo dokazali da uz disciplinu možemo bolje proći kroz krizu nego druge države. Naša želja i molba građanima je da daju svoj doprinos i podrže ove mere, jer će tako pomoći da se prevaziđe drugi talas – naglasio je Kurc.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober ukazao je na problem rasta hospitalizovanih obolelih od koronavirusa, dodajući da je taj trend zabrinjavajući.

Kazao je da je kod hospitalizovanih došlo do četvorostrukog rasta, a kod pacijenata na intenzivnnoj nezi broj je porastao tri puta, iako od niskog nivoa, to je, kako je dodao, alarmantno.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer rekao je da je ponovo potreban zajednički napor svih građana u doslednom poštovanju mera.

Ukazao je da je policija spremna da pomogne zdravstvenim vlastima da intenzivira kontrole.

Nehamer je najavio da će policija, posebno u noćnoj gastronomiji, kontrolisati poštovanje ograničenja radnog vremena.

Svi koji se ne budu pridržavali mera biće kažnjeni novčano sa do 1.450 evra, rekao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here