EPA/Christian Bruna
Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ističe da ga je, u vezi koronavirusa, poziv izraelskog kolege Benjamina Netanjahua „probudio”.

Kurc je, u intervjuu nemačkom dnevniku „Bild” kazao da mu je Netanjahu tada rekao „vi u Evropi potcenjujete opasnost, probudite se, uradite nešto”.

Nakon tog i razgovora sa premijerima iz Azije postalo mu je jasno šta predstoji, objasnio je on.

Rekao je da je prošle nedelje Austrija donela drastične mere, koje predvidjaju zatvaranje škola, restorana, prodavnica, kao i ograničavanje slobode kretanja.

Deset dana nakon prvih odluka već se vidi da mere deluju i da je linija infekcija ravnija, što je važno kako bi se izbegla situacija kao u Italiji gde je došlo do kraha zdravstvenog sistema, objasnio je Kurc.

On je istakao da su jasno definsani razlozi kada gradjani mogu izlaziti iz kuća, i da to poštuje 90 do 95 odsto gradjana, a oni koji to ne čine bivaju kažnjavani.

Kurc je naglasio da će se koronavirus imati pod kontrolom tek kada bude postojala vakcina, ili neki lek, te polazi od toga da će ekstremna situacija trajati od uskrsa, a da će tek potom sistem postepeno biti vraćan u normalu.

Medjutim, dodaje, fiksne prognoze ne može dati, jer je jasno da što se brže deluje, to je bolje i zato je njegova vlada odlučna da da preduzima dosledno mere.

Upitan da li je pokrajina Tirol napravila grešku prilikom napuštanja turista iz Išgla, žarišta koronavirusa, Kurc je kazao da svi deluju na osnovu činjenica i preporuka nadležnih zdravstvenih vlasti.

Medjutim neophodno je analizirati svaku odluku i videti šta je moglo bolje da se uradi, a to će sigurno biti slučaj i u Tirolu, uveren je on.

2 COMMENTS

  1. Nije rekao da je epidemia izbila u Tirolu. .Umjesto da zadrzi ljude tamo u karantinu on ih je poslao po cjeloj Evropi pa tek kad su turisti i sezonski radnici otisli blokirao Tirol.

  2. Pošto se bavim transportom mogu da opovrgnem ovo što je komentator poviše mene napisao stvar je izgledala mnogo drugačije.
    Pacijent ” zero ” je lociran u Ischgl. i bio je talijan – barkeeper, pošto je bila zimska sezona gomila stranaca se našla na udaru , ponajviše Nemaca .
    Prvi zaraženi su se pronašli u Innsbruku dva dana kasnije je MZ St. Johann am Arlberg proglasila izolaciju celog turističkog reona , nedelju dana kasnije ceo Tirol je proglašen u ” Qurantäne zone ” .
    Stranci su zamoljeni da napuste taj deo Austrije , svi su popisani i naloženo im je da po dolasku u svoje domove izvrše ” samoizolaciju “.
    Problem je u ponašanju istih koji nisu poštovali preporuke.
    Nemožete kriviti Kurz-a
    ua tuđu neodgovornost.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here