EPA/Christian Bruna
Beč

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavio je danas da će od 1. maja krenuti nova popuštanja restriktivnih mera, uvedenih usled borbe protiv pandemije koronavirusa, a da će od 15. maja početi postepen povratak u škole, biće otvoreni ugostiteljski objekti, a biće dozvoljeno i obavljanje verskih službi u prisustvu vernika.

Kurc je, na konferenciji za štampu, najavio da će, nakon što su male radnje mogle da otvore svoja vrata od prošlog utorka, to od 1. maja učiniti sve ostale prodavnice. Kazao je i da će od 1. maja biti moguće pružanje usluga, tako da će radnje moći ponovo da otvore frizeri, pedikiri, manikiri, ali uz obavezno nošenje zaštitnih maski i potrebnog rastojanja.

Što se škola tiče, rekao je da postoji jasan plan i da će pripreme za maturu početi 4. maja, a da je cilj da od 15. maja krene postepeni povratak u škole đaka ostalih nivoa.

Javne službe, takođe, će od 15. maja ponovo početi da rade sa strankama.

Kurc je najavio i da će ugostiteljski objekti moći od 15. maja da otvore, uz radno vreme koje je ograničeno do 23 sata, ali i obavezu zaposlenih da nose zaštitne maske, uz ograničen broj gostiju i dovoljnog razmaka između stolova.

Pored toga, dodao je i da će se od 15. maja omogućiti obavljanje verskih službi uz prisustvo vernika.

– Austrija je imala dobar razvoj po pitanju borbe protiv koronavirusa i mere koje smo preduzeli pokazale su da deluju. Nalazimo se na dobrom putu. Za vikend je broj novih infekcija pao ispod 100. Po tom broju smo među zemljama sa najboljim razvojem. To znači da možemo da nastavimo sa planom daljeg otvaranja, postepeno i obazrivo, u ritmu od dve nedelje, kako bismo imali mogućnost da na vreme povučemo ručnu kočnicu ako dođe do razvoja u pogrešnom pravcu – objasnio je Kurc.

Letovanje prvenstveno u Austriji

Rekao je da aktuelne brojke ne govore protiv daljeg popuštanja mera. Istakao je da ograničenje slobode kretanja važi do kraja meseca, a da će nova pravila biti najavljena u idući utorak.

Kada je reč o slobodi putovanja, poručio je građanima da ne treba da računaju na potpunu slobodu. Preneo je da je cilj da se postepeno ukinu ograničenja putovanja ako to razvoj omogući.

– Cilj je da ukinemo kontrolu na granicama i omogućimo slobodu putovanja, ali je za potpunu slobodu potrebno vreme uz stalno praćenje broja infekcija. U kontaktu smo već sa zemljama koje su uspešne kao i mi, a to su Nemačka i Češka – rekao je on.

Kurc je kazao da će tokom leta pre svega postojati mogućnost za letovanje u Austriji i naveo da je on već doneo odluku da svoj odmor, ako ga bude imao, provede u domovini.

Austrijski vicekancelar Verner Kogler rekao je da potpuna normalnost neće biti moguća sve dok ne bude postojala vakcina protiv koronavirusa.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober je ukazao da je broj reprodukcije virusa u Austriji na 0,67, što je u skladu sa ciljem. Broj aktivno bolesnih je pao na ispod 3.500, uz stalno padajući broj hospitalizovanih, a posebno i onih smeštenih na intenzivnoj nezi.

– Imamo ukupno gledano dobar razvoj, koji vodi u pravom smeru. Ali moramo i dalje biti obazrivi. Moje upozorenje je da ne smo misliti da je sve rešeno, jer može brzo da nam se vrati negativan trend – upozorio je Anšober.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime