EPA/Christian Bruna
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc

“Zahvaljujući disciplini, izdržljivosti i jedinstvu Austrija je danas mogla da pokrene postepeno popuštanje restriktivnih mera uvedenih zbog epidemije koronavirusa”, poručio je austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Kurc je, na konferenciji za novinare rekao da se zemlja nalazi na dobrom kursu, da se broj zaraženih koronavirusom razvija u dobrom pravcu, što je omogućilo vladi da ne povuče ručnu kočnicu i sprovede u delo prvi korak ka normalnosti.

On je ukazao da su danas otvorene male radnje, a istovremeno podsetio da su i dalje na snazi mere koje zahtevaju od građana socijalno distanciranje, nošenje maski i izlaska iz kuća samo radi kupovine, odlaska kod lekara, na posao ili pomoć drugima.

– Naš pristup narednih meseci biće jasno da omogućimo što više sloboda, uz istovremeno zadržavanje što manje ograničenja, koliko to dozvoljava situacija – istakao je Kurc dodajući da će aktuelne mere važiti do kraja aprila.

Na osnovu tih smernica, dodaje, vlada će nastaviti da sprovodi svoju mapu puta vraćanja ka normalnosti.

– Međutim, ukoliko budemo videli da se brojke kreću u pogrešnom smeru, odmah povlačimo ručnu kočnicu – poručio je Kurc.

Kancelar je kazao da se vlada trudi ne samo humanitarno da zemlja prođe što bolje kroz krizu, već i da privreda bude što manje oštećena. Otvaranje prvih radnji je, prema njegovim rečima, važan korak. Kurc je takođe izrazio zadovoljstvo što je dobro prihvaćen model skraćenog rada, kojim je spašeno mnogo radnih mesta.

– Ostanite i dalje čvrsti, izdržite, kriza još zadugo nije završena. U Austriji smo sprečili najgore -podvukao je on.

Kurc je, na pitanje da li ga zabrinjava što su protiv restriktivnih mera podnete tužbe Ustavnom sudu, rekao da je najvažnije da je država brzo delovala i da mere funkcionišu.

– Te mere nisu namenjene da traju večno. Zato će, kada se budu našle na dnevnom redu Ustavnog suda, mnoge od njih biti van snage – uveren je Kurc.

Ukazao je i da su škole najveći izazov, zbog čega će do sredine maja nastava biti nastavljena na daljinu, a krajem aprila će biti doneta odluka da li je moguće vratiti đake u školske klupe sredinom maja.

Austrijski vicekancelar Verner Kogler ukazao je da je zaraženost u stanovništvu jako nista, što je druga strana medalje, jer zbog toga postoji opasnost da, ako dođe do novog rasta infekcija, to bude eksplozija.

Najavio je, po pitanju sporta, da će uskoro biti donete odluke i mere, naglasivši da će sportska takmičenja koja su pod vedrim nebom biti lakše organizovati nego one u zatvorenom, kao i pojedinačni sport.

Što se kulturnih i ostalih manifestacija tiče, krajem nedelje će biti najavljeno popuštanje mera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here