EPA/Christian Bruna
Sebastijan Kurc

Lider Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijan Kurc saopštio je danas da planira da odluku o tome sa kim će ući u koalicione pregovore donese još pre izbora u pokrajini Štajerskoj, koji su zakazani za 24.novembar.

Kurc je, uoči početka današnjih razgovora sa Zelenima, koji imaju cilj daljeg sondiranja mogućnosti započinjanja koalicionih pregovora, odbacio spekulacije da će odugovlačiti sa početkom pregovora do posle izbora u Štajerskoj.

– Naravno da mi je cilj da jasno pre izbora u Štajerskoj saopšti sa kim počinjemo pregovore – kazao je on novinarima.

Šef Zelenih Verner Kogler kazao je da dve stranke pokušavaju da dogovore mapu puta za dalje razgovore sa ciljem sondiranja mogućnosti saradnje u vladi. Najavio je i da će se sastati sa šeficom Neos-a Beatom Majnl-Rajzinger kako bi razmotrio šta mogu zajednički da postignu.

Zvanično, OVP još ne vodi pregovore o koaliciji sa Zelenima, iako su prethodno Socijaldemokratska partija (SPO) i Neos, a i ranije još Slobodarska stranka (FPO) najavili da završavaju sa “sondiranjem”.

Neos je saopštio da ne želi dalje da učestvuje u „sondiranju” i da stoji na raspolaganju samo za pregovore o formiranju vlade, dok je FPO najavila da želi da ostane u opoziciji, a i SPO je spremna samo na konkretne pregovore o vladi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here