EPA/Christian Bruna

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc poručio je da novog epdemiološkog zaključavanja neće u skorije vreme biti u Austriji, kao i da će škole raditi od jeseni.

Kurc je istakao da bi sve drugo bilo negativno po obrazovanje dece u Austriji.

Opozicija ga je kritikovala zbog nove faze korona politike, pošto je najavio da se prelazi na fazu samoodgovornosti građana, dodavši da kada ima dovoljno vakcina za sve građane pandemija više nije društveni, već samo lični medicinski problem.

Na to je odgovorio da sledi nova faza pošto su rizične grupe zaštićene, a deca imaju samo blagi oblik oboljenja. Odrasli koji se ne vakcinišu, prema njegovim rečima, snose odgovornost za zaražavanje.

Kurc je najavio da ubuduće više neće delovanje određivati broj zaraženih, već samo broj hospitalizovanih, to jest opterećenje bolničkih kapaciteta. Kurc je ubeđen da će četvrti talas uslediti, da će broj zaraženih brzo rasti, ali da će biti daleko manje hospitalizovanih.

– Ne želim više uredbe o karantinu. Mere su imale smisla pre kampanje vakcinacije, ali nisu uspele da zaustave virus – objasnio je on.

Dok govori o samoodgovornosti odraslih Kurc odbacuje mogućnost uvođenja obavezne vakcinacije medicinskog i drugog osoblja, kao što je usvojeno u Francuskoj.

– Ne želim da živim u državi koja određuje koliko dugo mogu izlaziti. Država je u poslednjih godinu i po masivno ograničila slobode svakog građanina. Sada mora da se fokusira na svoje osnovne nadležnosti – naglasio je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here