EPA/Christian Bruna
Sebastijan Kurc

Narodna partija Austrije (OVP) I Zeleni postigli su večeras dogovor o programu buduće koalicione vlade, saopštio je mandatar za sastavljanje nove austrijske vlade Sebastijan Kurc.

Kurc je, na konferenciji za štampu, posle nove runde pregovora sa Zelenim, rekao da može da obavesti javnost da je postignut dogovor o koaliciji.

– Postigli smo sadržajni prodor i naši timovi će preko noći usaglasiti još par detalja programa vlade, koji ćemo sutra popodne predstaviti – najavio je on.

Kurc je kazao da je 2019. bila politički turbulentna godina i da su na prevremenim izborima dve stranke, OVP i Zeleni pobedili – Zeleni koji su se vratili u parlament sa 14 odsto osvojenih glasova, i OVP sa 37 odsto glasova.

On je objasnio i zašto nije ušao u koalicione pregovore sa drugim partijama, rekavši da Slobodarska partija (FPO), sa kojom je vladao pre izbora, ishod izbora nije smatrala nalogom birača za ulazak u vladu, a da je stanje u Socijaldemokratskoj partiji (SPO) potpuno nesagledivo.

– Odlučili smo se za ulazak u pregovore sa Vernerom Koglerom i njegovim Zelenima. Ti razgovori nisu bili jednostavni, jer dve stranke po mnogo čemu imaju različite stavove. Međutim, postigli smo izvanredan rezultat – podvukao je on.

– Moguće je poresko rasterećenje uz ekološkiju privredu, kao što je moguće boriti se protiv klimatskih promena i štititi granice. U programu buduće vlade postojaće novo rasterećenje poreza za zaposlene, ali i mere borbe protiv ilegalne migracije i političkog islama – objasnio je Kurc.

Posle ovog dogovora, ako stranački organi Zelenih krajem nedelje budu dali saglasnost, Austrija bi već sledeće nedelje mogla da dobije novu vladu pod kancelarom Kurcom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here