EPA-EFE
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc

Prinuđeni smo da na naredne dve i po nedelje preduzmemo drugo potpuno “zaključavanje” kako bi izbegli dalji drastičan rast broja novoobolelih i preopterećenje jedinica intenzivne nege, istakao je danas posle podne austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavljujući dodatno pooštravanje mera protiv širenja koronavirusa koje stupaju na snagu od utorka, a biće na snazi do 6. decembra.

– Suočeni smo u Austriji sa izazovnim vremenom – pandemija, svetska ekonomska kriza, i teroristički napad – što je sve izazvalo napetost kod svih nas. Pre dve nedelje smo najavili delimično “zaključavanje”, a posle 10, odnosno 14 dana nismo ostvarili pad broja novoobolelih. Trenutno imamo prosečnu stopu infekcije od oko 7.000 dnevno, a u pojedinim pokrajinama – Koruška, Gornja Austrija i Forarlberg – broj raste eksponencijalno. Tako nadležne vlasti u 77 odsto slučajeva ne mogu više utvrditi izvor zaraze – objasnio je on na konferenciji za štampu.

Kurc je kazao da je odlučeno da se sprovede “zaključavanje” kao na proleće.

Ukazao je da će, pored već zatvorenih gastronomskih, hoteljerskih i zabavnih preduzeća, biti zatvorene prodavnice, uz izuzetak prehrambenih radnji, drogerija, apoteka, pošta i banaka.

Naveo je i da se zatvaraju sve radnje koje pružaju uslužne delatnosti gde nije moguće ispoštovati distancnu, kao što su frizerske radnje, kozmetički saloni,..

Takođe je istakao da se zatvaraju škole, odnosno da đaci od utorka učiti od kuće.

Kurc je rekao da svuda gde je moguće treba omogućiti i rad od kuće.

Kada je reč o crkvama, Kurc se zahvalio što su verske zajednice dobrovoljno najavile služenje službi bez vernika za vreme trajanja “zaključavanja”.

Što se slobode kretanja tiče ona će, prema njegovim rečima, od utorka, kao na proleće, biti ograničena tokom celog dana.

– Kao i na proleće postoje izuzeci. Tako možemo napustiti kuće radi odlaska na posao, radi nabavke osnovnih potrepština, pružanja podrške drugima, radi šetnje ili sporta na otvorenom – objasnio je on.

– Moj apel za naredne nedelje je nemojte nikoga sretati. Svaki socijalni kontakt je kontakt previše. Provodite vreme samo sa ljudima iz vašeg domaćinstva, a ako živote sami definišite samo jednu osobu sa kojom ćete ostati u kontaktu – poručio je kancelar.

Kazao je da je svestan da su te mere teške, ali su ujedno i jedine koje deluju kako bi se drastično smanjio broj obolelih.

– Samo tako možemo od decembra ponovo zemlju postepeno “otključavati”, i spasiti Božić, kako bi ga dostojanstveno, iako obazrivo, mogli proslaviti. Iako niko ne želi drugo zaključavanje to je jedino sredstvo za koje znamo da funkcioniše. Već jednom smo uspeli da smanjimo broj novozaraženih, a to su učinile i druge zemlje, kao Izrael koji je tim merama smanjio dnevni broj zaraženih sa 9.000 za samo par nedelja na manje od 2.000 – naglasio je on.

Kurc je istakao da je cilj da se od 7.decembra najpre otvore škole i prodavnice.

– Niko ne želi da su škole zatvorene, da gastronomija i kultura ne rade, kao i da nije moguće u predbožićnom periodu viđati porodicu i prijatelje. Međutim moramo zajedno ići ovim putem i molim vas pomozite da zajedno ostvarimo preokret – apelovao je Kurc.

Austrijski vicekancelar Verner Kogler rekao je da građani svojim ponašanjem mogu spasiti živote, a to je sada cilj.

– Situacija je opasna, stanje u bolnicama je zabrinjavajuće – rekao je on.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober, takođe, je rekao da je situacija veoma dramatična, da prethodne mere jesu, ali preblago, delovale.

– Prinuđeni samo na povlačenje ručne kočnice – kazao je on.

Istakao je da dosadašnje mere nisu dovele do smanjenja kretanja građana, zbog čega nije došlo do pada broja novoobolelih.

Anšober je kazao da se očekuje da će iduće nedelje broj novoobolelih ostati na oko 7.000, jer se efekti “zaključavanja” mogu osetiti tek kasnije.

– Ovo “zaključavanje” je jedina šansa sa sprečimo kolaps u našim bolnicama. Ako ne budemo delovali sada onda ćemo imati trijaže, lekare koji će morati da odlučuju kome će spasiti život. Uveren sam da to možemo sprečiti, jer smo već jednom uspeli – naglasio je ministar zdravlja.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer najavio je da će policija kontrolisati poštovanje mera.

– Policija će vam ukazati kada ne poštujete mere, stupiti u dijalog, ali i delovati protiv svih koji se ne pridržavaju – podvukao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here