EPA/Christian Bruna
Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc saopštio je večeras da je zvanični Beč, u okviru daljih mera za sprečavanje širenja koronavirusa u Austriji, odlučio da privremeno obustavi direktne letove za Iran i Južnu Koreju, ali i pogođenim regionima u Italiji, to jest za Milan i Bolonju.

Na večerašnjoj konferenciji za novinare on je preneo da u Austriji već postoje 63 lica sa pozitivnim testom infekcije koronavirusom.

– Naš cilj je da novim merama, koje će se primenjivati od početka iduće nedelje, sprečimo dalje širenje koronavirusa. Imamo situaciju da se stanje u pojedinim zemljama pogoršalo, a to su Iran i Južna Koreja, kao i neki regioni Italije i zbog toga smo se odlučili na dalje mere, kao što je obustava direktnih avio linija – objasnio je Kurc.

Preneo je da je privremeno ukidanje direktnih avio linija za Milan i Bolonju usaglašeno sa italijanskim vlastima.

On je dodao da se uvode, na graničnim prelazima ka Italiji, zdravstvene kontrole putnika, a ko će biti kontrolisan odlučivaće granične vlasti. Ukazao je da ta mera treba da dovede do smanjenja putovanja, čime se smanjuje i mogućnost širenja virusa.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober objasnio je da je njegovo ministarstvo danas izdalo uredbu prema kojoj putnici koji dolaze iz kriznih regiona u trećim zemljama za koja su izdata upozorenja, kao što su Kina, Južna Koreja i Iran, moraju sa sobom poneti potvrdu lekara da nisu inficirani koronavirusom, kako bi mogli da uđu u Austriju.

Kurc je naglasio da su mere vremenski ograničene na dve nedelje, a da će nakon toga biti sprovedena evaulacija na osnovu koje će biti doneta odluka o njihovom produžavanju, smanjenju ili ukidanju.

Anđober je ukazao da brojke inficiranih lica značajno rastu i da je zbog toga bilo potrebno doneti dodatne mere. Naglasio je da upravljanje krizom dobro funkcionisse.

– Svesno se nismo odlučili za zatvaranje granica, ali smo se odlučili za mere koje bi smanjile broj putnika iz zemalja pogođenih koronavirusom – podvukao je ministar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here